Volgens mede-organisator van de Gay Pride Mario Kleinmoedig doet Curaçao het goed wat betreft acceptatie van homoseksualiteit

Volgens mede-organisator van de Gay Pride Mario Kleinmoedig doet Curaçao het goed wat betreft acceptatie van homoseksualiteit

WILLEMSTAD – Uitgedost met nepwimpers en hoge hakken, zo gaat de 21-jarige Carlos Vicente zaterdag dansen op het Wilhelminaplein. De eerste Gay Pride wordt deze week georganiseerd op Curaçao met zaterdag het hoogtepunt; een manifestatie in Punda.

 
“Vroeger schaamde ik me, omdat ik op mannen val”, vertelt Vicente. “Sinds een paar jaar ben ik die schade aan het inhalen én goed ook. De Gay Pride is iets waar ik me al weken op verheug.”

 
Vicente is opgegroeid op Curaçao en behalve wat scheldpartijen, voelt hij zich geaccepteerd op het eiland. “Natuurlijk was mijn familie niet blij en heb ik mijn seksualiteit een poos verborgen gehouden. Op mijn achttiende was ik er klaar mee en ik besloot mezelf te zijn. Ik voelde me ontzettend bevrijd. Dit ben ik nu eenmaal. Ik hoop dat Curaçao door dit soort evenementen gaat begrijpen dat wij ook onszelf willen zijn en deel uitmaken van de bevolking.”

 
‘Te flamboyant’
Niet alle homoseksuelen staan te springen om evenementen zoals de Gay Pride. De 27-jarige Victorine Seibert vindt het teveel van het goede. “Natuurlijk heeft zo een evenement goede kanten, maar voor mij persoonlijk hoeft het niet. Het is te flamboyant en overdreven en dat schrikt mensen alleen maar af. Op deze manier doorbreek je geen taboe, maar creëer je alleen maar een grotere barrière. Meestal draait het vooral om het seksuele, dat klopt natuurlijk, want het gaat ook om het uiten van je seksualiteit, maar het wordt teveel benadrukt. Homoseksualiteit zou gewoon moeten zijn. Daar komen geen leren broeken bij kijken.”

 
Curaçao vooruitstevend
Oprichter van FOKO (Fundashon Orguyo Korsou) en mede-organisator van de Curaçaose Gay Pride Mario Kleinmoedig vertelt dat zaterdag ook stilgestaan wordt bij slachtoffers. “We beginnen met een plechtigheid om de mensen te herdenken die geweld hebben meegemaakt of zelfs zijn vermoord, omdat zij gay waren of streden voor gelijkheid.” Hierna volgt de ‘Dance 4 Love’.

 
Curaçao doet het volgens Kleinmoedig goed wat betreft acceptatie van homoseksualiteit. Helemaal vergeleken met de regio. “Op sommige kleine eilanden in de Caribbean is homofilie helemaal verboden terwijl op andere eilanden nog vaak geweld wordt gebruikt tegen homoseksuelen. Als twee mannen hier hand in hand lopen, worden ze wellicht uitgescholden voor ‘mariku’, maar een machete tussen je ribben zoals in Jamaica gebeurt gelukkig niet. Ook vergeleken met Nederland doet Curaçao het niet slecht. Het ‘gay bashen’ dat in Nederland nu is teruggekeerd kennen we hier niet.”

 
Grote parade in mei
De Gay Pride werd gisteren officieel geopend. Volgens Kleinmoedig is deze Pride slechts een generale repetitie voor de plannen komend jaar. In mei moet namelijk een grote Caribische parade over het eiland trekken. “We hopen dan op mensen uit de hele Caraïben, ook van de eilanden waar het illegaal is om homoseksueel te zijn.”

 
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft premier Ivar Asjes gefeliciteerd met de Gay Pride. Of minister van Koninkrijkrelaties Ronald Plasterk, die dit weekend de eilanden opzoekt, een kijkje neemt tijdens de manifestatie is niet bekend. Kleinmoedig hoopt van wel. “We zouden hem heel graag zien zaterdag. Dit zou een goed signaal afgeven aan iedereen!”

 
Door Elisa Koek