Volgens Holtslag van Gay Pro zijn er nog steeds veel mensen die niet uit durven te komen voor hun geaardheid. Foto: Elisa Koek

Volgens Holtslag van Gay Pro zijn er nog steeds veel mensen die niet uit durven te komen voor hun geaardheid – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Een grote vlag in regenboogkleuren, opzwepende muziek en een paar honderd joelende mensen. De eerste Pride Walk vond vandaag plaats op Curaçao. De stoet vertrok rond zes uur vanaf het Wilhelminaplein en liep over de pontjesbrug naar Riffort.

De laatste vier jaar heeft organisatie Gay Pro geprobeerd een ‘walk’ te organiseren. Dit jaar is dat gelukt. “Er is veel veranderd deze jaren”, zegt Frank Holtslag van Gay Pro. “Curaçao is echt vooruitgegaan en ik zie steeds meer mensen ‘uit de kast komen’, zoals dat heet.”

Toch is er volgens Holtslag nog werk aan de winkel. “Nog steeds zijn er veel mensen undercover homo. Ik ken bankiers, advocaten, mensen bij de overheid, die allemaal niet durven. Ze zijn bang niet te worden geaccepteerd, maar het verandert. Dat is echt dankzij tolerantie en acceptatie.”

Brug open
De tour werd nog even spannend, want toen de menigte voor de Ponjesbrug verscheen, bleek de brug open te staan. “We hadden afgesproken dat de brug dicht zou blijven tussen half zeven en zeven, maar kennelijk is er toch een boot”, vertelt Marlous Molendijk, medeorganisator. “Maar de sfeer is top dus we wachten gewoon eventjes.” Na twintig minuten kwam de boot onder luid getoeter langs de menigte en kon de brug open.

Moeite
In Riffort werd de Pride Walk afgesloten met de officiële opening van de Pride week. Minister van Economische Ontwikkeling Eugene Ruggenaath hield een persoonlijke speech waarin hij vertelde dat zijn zus lesbisch is en hoe hij daar eerder wel moeite mee had. “Maar, uiteindelijk: love conquers it all”, sloot hij af.

Door Elisa Koek