afval vuil

Puin bij Sint Joris (foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS) of de milieupolitie kan sinds 10 oktober 2010 geen boetes meer opleggen voor het dumpen van afval in de mondi of waar dan ook op het eiland. De wet is niet overgeheveld toen Curaçao een land werd.

“Het is teleurstellend om te zeggen, maar sinds 2010 heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen processen-verbaal meer binnengekregen voor illegale afvaldump”, bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos. Het OM handelde voor die tijd de processen-verbaal af die werden ingediend door SKS of de milieupolitie.

Plaatsvervangend directeur van SKS José Antershijm verklaarde gisteren dat puin wel gedumpt mocht worden wanneer een grondbezitter hier toestemming voor geeft. “Wat ik heb gezegd is correct”, vertelt Anteshijm vandaag. “Ik heb niet gezegd dat andere manieren van afval dumpen verboden zijn. Als er geen wetgeving is, mag je overal afval dumpen.”


Slapende wet
Manager bij Selikor Glyraine Jukema erkent dat de wet niet actief is, maar zegt wel dat Landfill Malpais de plek is die door de overheid is toegewezen als vuilnisplek. “Normaliter zou iemand moeten worden gesanctioneerd wanneer er afval wordt gedumpt op een andere plek dan Landfill. Helaas is de wet die dit regelt sinds 2010 ‘slapende’ gehouden.”


‘Illegale’ dumpingen gestegen na 10-10’10
Volgens Jukema is het probleem veel groter dan alleen het gebied rond Sint Joris. “We werken met man en macht aan het opruimen van al het afval, maar er zijn zoveel plekken waar gedumpt wordt. Dit is flink gestegen na 2010, omdat mensen merken dat het dumpen geen consequenties heeft. We willen niet dat de bevolking de dupe wordt en doen ons best alles schoon te houden met het budget dat we hebben. Ook de brandweer heeft zijn handen vol hieraan, vuilnis kan ook gemakkelijk in brand vliegen.” Selikor heeft het inmiddels hogerop gezocht en het ministerie gecontacteerd, maar tot nu toe zonder resultaat.


Constancia
De wet zou moeten worden opgepakt door het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu. Ex-minister van Gezondheid, Natuur en Milieu Jacinta Constancia vertelt dat zij zich gedurende haar periode als minister niet direct heeft beziggehouden met de wet. “De wet dat er alleen afval gestort mocht worden bij Malpais werd sinds 1995 gebruikt, maar na 2010 zijn enkele vergunningen vervallen. De wet met betrekking op afval dumpen was daar één van. Deze wet zou in samenwerking met het OM hersteld moeten worden en dat is niet gebeurd.” Constancia heeft zich niet verdiept in de wet, omdat er volgens haar veel andere zaken met betrekking op milieu geregeld moesten worden. “De wet is wel belangrijk, maar er zijn veel meer problemen, we zijn er nog lang niet. De Raffinaderij Isla en vervuiling van de bodem zijn ook zaken die moeten worden aangepakt, maar we moeten wel beginnen bij de kleine dingen. Ik zou als minister nu zo snel mogelijk nagaan wat het probleem is met deze wetgeving en dit aanpassen. Vuil storten op Koraal Tabak mag gewoon niet.”

Door Elisa Koek