Protest 'pensho-nada's' Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Ondanks protest van honderden ‘pensho-nada’s’ (gepensioneerden) tegen de voorgenomen ob-differentatie, heeft de Staten met een nipte meerderheid ingestemd met de wet op de differentiatie van de omzetbelasting (ob) . Per 1 mei gaat de ob op een aantal luxeproducten van zes naar negen procent.

De regering wil luxe/ongezonde goederen en diensten belasten met het hogere tarief van 9 procent. Het gaat om alcoholische dranken, tabak, wapens en munitie, vuurwerk, jachten en plezierboten, auto’s en eten bij restaurants. Daarentegen heeft de regering ook een vrijstelling ingesteld voor eerste levensbehoeften als eieren, rijst, aardappelen, graan, meel, babyvoeding en verse fruit en groenten.

De wet moet de staatskas met 17,8 miljoen gulden op jaarbasis spekken. De oppositie vreest echter voor een economische krimp van 2.2 procent. De coalitie, zijnde Pueblo Soberano, PNP, PAIS en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, heeft de ob-differentatie met elf stemmen door de Staten geduwd. De oppositiepartijen MFK, MAN en PAR, stemden tegen.

Door: Leoni Leidel-Schenk