Een rustige straat in Philipsburg, naast de rechtbank - foto Hilbert Haar

Een rustige straat in Philipsburg, naast de rechtbank – foto Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Sint Maarten staat in de top vijf van de duurste eilanden in het Caribisch gebied, zo blijkt uit cijfers van het International Comparison Program (ICP). De cijfers hebben betrekking op 2011.

 
Sint Maarten heeft in vergelijking met Curaçao een hoger bbp per hoofd van de bevolking (32.972 dollar tegen 27.781 dollar), maar het leven in St. Maarten is ook duurder.

 
Bermuda is het duurst en Haïti het goedkoopst, maar dit land heeft ook het laagste bruto binnenlands product (bbp) op basis van koopkrachtpariteit. Na Bermuda en de Turks- en Caicoseilanden, de Britse Maagdeneilanden en de Kaaiman Eilanden heeft St. Maarten met 108.7 het hoogste prijsindexcijfer.

 
Politici hebben dit altijd gebruikt als argument voor hun hoge inkomen. Een parlementslid in Curaçao neemt bruto 7.262 dollar per maand mee naar huis, zijn collega in Philipsburg 10.535 dollar.

 
ICP-gegevens tonen aan dat het verschil op de regionale prijsindex tussen St. Maarten en Curaçao slechts 6.8 punten bedraagt. Dit betekent dat voor iedere 100 dollar die iemand in Curaçao verdient, iemand in St. Maarten 106.80 dollar moet verdienen om er hetzelfde mee te kunnen kopen.

 
Fictief vedrag
Een parlementslid in St. Maarten zou derhalve een gelijke beloning ontvangen indien dit 72.62 maal 108.60 dollar zou zijn (7.756 dollar). De realiteit is echter dat St. Maartense politici bijna 2.800 dollar boven dit fictieve bedrag zitten – en dat terwijl de bevolking van Curaçao naar schatting driemaal zo groot is als die van St. Maarten.

 
Door Hilbert Haar