In tonnen en emmers wordt abate gegooid om larven te doden, in watertanks en regenbakken gaat BTI of visjes. In beerputten wordt een scheut gasolie gegooid. Foto: Elisa Koek

In tonnen en emmers wordt abate gegooid om larven te doden, in watertanks en regenbakken gaat BTI of visjes. In beerputten wordt een scheut gasolie gegooid. Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Op Curaçao zijn 73 bevestigde gevallen van Zika volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Dit zijn cijfers van ongeveer twee weken geleden. “De kans is groot dat dit aantal inmiddels een stuk hoger ligt”, zegt hij.

Vorige week maakte de World Health Organization bekend sterk wetenschappelijk bewijs gevonden te hebben voor een link tussen het Zika-virus en microcefalie en het Guillain-Barré syndroom. Het Zika-virus wordt, net als Chikungunya en Dengue, overgebracht door de Aedes Aegipti mug. De GGZ probeert muggenbroedplaatsen uit te roeien om zo verspreiding van het virus te voorkomen.

Verslaggever Elisa Koek gaat op pad met een GGZ- bestrijdingsteam

Om broedplaatsen uit te roeien, gaan controleurs van de GGZ (voorheen de GGD) langs de huizen. Eén voor één checken zij tuinen op plekken waar water kan blijven liggen. “We komen mensen tegen die zich niet bewust zijn van broedplekken, maar sommigen weten heel goed waar ze mee bezig zijn, maar lijken er zich amper om te bekommeren”, vertelt GGZ-controleur Haitette Vrutaal.

De GGZ heeft zes controleteams. Vrutaal en haar collega Bryan Gosepa inspecteren dagelijks zeker 25 huizen. “Dit zijn huizen waar we naar binnen mogen”, vertelt Gosepa. “We gaan langs bij veel meer huizen.” Wanneer iemand niet thuis is, laat het tweetal een briefje achter in de hoop dat de bewoners bellen voor een afspraak.

Controle
Het is net na half negen als Vrutaal en Gosepa hun pick-up in Charo parkeren. Ze bezoeken vandaag een kinderdagverblijf en de huizen daaromheen. Nadat ze toelating hebben gekregen van de bewoner of de verantwoordelijke, inspecteert het tweetal de omgeving rond het gebouw. Lege emmers, autobanden, maar ook een kapotte putdeksel en een plantenbak waar water in is blijven staan, worden gemarkeerd als ‘positief’. “Dit betekent dat er een broedplaats kan ontstaan, ook al is deze er nu misschien nog niet”, legt Gosepa uit.

Eigen verantwoordelijkheid
In tonnen en emmers wordt abate gegooid om larven te doden. In watertanks en regenbakken gaat het biologische bestrijdingsmiddel BTI of kleine visjes die de larven opeten. In beerputten wordt een scheut gasolie gegooid. “Hierna is het aan de bewoner zelf. We vertellen welke punten ze moeten verbeteren en als het ernstig is, komen we nog een keer kijken, maar ze moeten het zelf doen.”

Het merendeel van de mensen reageert vriendelijk, maar niet iedereen zit te wachten op goedbedoeld advies. Een bewoner laat hen niet binnen, een ander slaat Vrutaal’s advies in de wind. Vrutaal blijft vriendelijk, maar gooit de restjes water wel weg. “Natuurlijk worden mensen boos, maar je moet ze toch proberen uit te leggen hoe het zit”, vertelt ze later. “Dat is de enige manier, want we moeten dit samen doen.”

In kaart brengen
Bij het verlaten van Charo checkt het tweetal de lijst nog even. De huizen waar een broedplaats werd aangetroffen, krijgen een aantekening; de huizen waar ze niet naar binnen konden ook een notitie en de onbewoonde huizen worden doorgegeven aan de gemeente. Of ze ooit nog wat horen over de laatste twee groepen? “We hopen het wel natuurlijk, maar voorlopig brengen we het alleen in kaart en wachten we het af. Het is grotendeels ook aan de mensen zelf, want we moeten doorgaan met andere wijken.”

Zika werd eind januari voor het eerst vastgesteld op het eiland en sindsdien voert de GGZ ook bewustwordingscampagnes via folders, radiospots en sociale media.

Door Elisa Koek