Het publiek bij de presentatie van het Transparancy International rapport Foto: Leoni Leidel-Schenk

Het publiek bij de presentatie van het Transparancy International rapport Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Ongeveer 200 mensen kwamen gisteravond af op het publieke evenement van anticorruptie groep Transparency International bij het Sunscape Resort. De groep presenteerde de resultaten van Curaçao’s National Integrity System (NIS) aan de zaal, die vooral bestond uit belanghebbenden zoals parlementariër Alex Rosaria, ombudsvrouw Alba Martijn maar ook vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, de universiteit en Gaming Control Board. Terwijl er positieve geluiden uit het publiek kwamen, was niet iedereen onder de indruk van het rapport.

“Het NIS rapport is te langdradig en het lijkt dat Transparancy International geen achtergrond check heeft gedaan bij de partijen die aan dit onderzoek hebben meegedaan”, zegt Terrance Peterson, voorzitter van Curaçao Civil Society Foundation. “Dit lijkt op een standaard NIS rapport die bij vele Caribische eilanden toegepast kan worden. De aanbevelingen zijn erg theoretisch en juridisch en er is geen druk op de overheid en Staten. De wet op financiering van politieke partiijen lijkt mij het urgentst, maar in feite bestaat deze al sinds 2010. Deze wet moet slechts waterdicht gemaakt worden.”

Konfiansa
Peterson vindt het niet aannemelijk dat de overheid de aanbevelingen gaat overnemen. “Wij denken dat uit het rapport weinig nuttigs gebruik gaat worden.” Het is niet de eerste keer dat er een dergelijk rapport is gepresenteerd. In 1999 werd al het rapport ‘KONFIANSA, Bestuurlijke verbetering en integriteit’ opgesteld. Myron Eustatius was hier onder meer bij betrokken. Hij zegt beperkt optimistisch te zijn, maar dat veel punten in het rapport van Transparancy International toch overeenkomen met de punten uit het rapport Konfiansa van veertien jaar geleden. “Er is veel geïmplementeerd maar het schort nog aan de uitwerking van de wetten, politieke partijen en media. Er is weinig nieuws naar boven gekomen, niet zoveel als ik zou willen”, zegt hij enigszins teleurgesteld.

Vuurwerk
Rob de Waal, voormalig directeur bij de Curaçaose Sport & Olympische Federatie, noemt het onderzoek oppervlakkig.”Er is niet diep doorgespit. Transparancy heeft dan ook geen prikkelende opdracht gekregen. Toch had ik meer van verwacht, het rapport is voorspelbaar.” Hij noemt de opkomst van gisteravond redelijk maar ziet niet dat er onder burgers gezamelijk een vuist wordt opgehouden tegen corruptie. “ Ik mis het vuurwerk.”

Momentum
Ook Ruben Suriel, oprichter van de pressiegroep Akshon Sivil, heeft bij de presentatie niet veel verrassends gehoord. “Er wordt te weinig geïnvesteerd in de checks and balances en we hebben een te kleine kritische massa. Dit rapport wordt geplaagd door momentum. De regering zegt nu met de aanbevelingen van Transparancy International aan de slag te gaan maar omdat de bureaucratie traag werkt, is iedereen het over een paar maanden weer vergeten. Daar rekent de regering op.” Ook Suriel is geplaagd door het momentum. Hij vroeg vorig jaar een enquête aan voor een civielrechtelijk onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij enkele overheids-nv’s. Bij dat onderzoek moet onder meer het handelen van oud-premier Gerrit Schotte nagetrokken worden. “Iedereen was op het moment van aanvraag enthousiast maar omdat de bureaucratie het proces vertraagd, is dat enthousiasme vervaagd.”

Door: Leoni Leidel-Schenk