WILLEMSTAD – Het analysebureau Transparency International (TI) presenteert volgende week dinsdag de resultaten van het onderzoek naar de integriteit van de instituten en organisaties op Curaçao, het ‘Nationale Integriteit Systeem’. Tijdens het onderzoek is er met de belangrijkste personen van de overheid, de maatschappij en de privé-sector op Curaçao gesproken.

 
De opdracht aan Transparency International werd eind 2011 gegeven door het kabinet Schotte. De toenmalige premier Gerrit Schotte schakelde Transparancy International in als antwoord op een onderzoek van Paul Rosenmöller. De voormalige politicus deed onderzoek naar het conflict tussen de Centrale Bank-directeur Emsley Tromp en Schotte.

 
Publiek
Op grond van uitgebreid onderzoek en interviews met sleutelfiguren in het voorbije jaar, bevat het verslag de bevindingen van risico’s voor corruptie op Curaçao. Ook zijn concrete aanbevelingen, over hoe de integriteit en behoorlijk bestuur op te vijzelen, opgenomen in het verslag. Transparancy International organiseert voor het algemene publiek een openbaar evenement, waar de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd. Volgens Transparancy International is het voor de burgers “essentieel om op de hoogte te zijn van de zwakke en sterke punten en al wat corruptiegevoelig is in het overheidsapparaat, waar zij hun gekozen politici verantwoordelijk voor kunnen houden.”

 
Door: Leoni Leidel-Schenk