human traffick

WILLEMSTAD – Curaçao is een bron, doorvoerhaven en bestemming voor vrouwen, kinderen en mannen die worden onderworpen aan vrouwenhandel en dwangarbeid. Dat staat in het ‘Trafficking in Persons’ (TIP) rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat gisteren openbaar is gemaakt. Er zijn volgens het rapport indicaties dat vele van de honderden vrouwen die werken in de seksindustrie van Curaçao, slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie.


De meeste buitenlandse slachtoffers van mensenhandel op Curaçao zijn afkomstig uit Colombia, de Dominicaanse Republiek, Haïti, en Azië. In het rapport wordt ook aangegeven dat de ‘lokale overheid gelooft dat migranten, onder meer van Indiase en Chinese afkomst, onderworpen worden aan gedwongen dwangarbeid in de (land)bouw en detailhandel’. Restaurants en lokale bedrijven op Curaçao zijn daarnaast vatbaar voor schuldslavernij.
Bewustwordingscampagne
Curaçao is in de rapportage voor 2013 geplaatst op de TIER 2 notering. Dit betekent dat er vele verbeteringen nodig zijn op het gebied van de bestrijding van mensenhandel. “De regering van Curaçao werkt niet volledig mee aan de minimale standaards voor het elimineren van mensenhandel, al laat de regering wel belangrijke inspanningen zien om dit te doen.” In het rapport wordt de regering onder meer aangeraden een bewustwordingscampagne in meerdere talen te starten, die gericht is op mogelijke slachtoffers, klanten van de seksindustrie en het algemene publiek.
Door: Leoni Leidel-Schenk