human traffick

WILLEMSTAD – Onder leiding van het Openbaar Ministerie Curaçao liepen in 2011 en 2012 drie onderzoeken naar mensensmokkel. Dat staat in het jaarverslag 2012 van het Openbaar Ministerie (OM). De onderzoeken kregen de namen Remix, Flamingo en Totolica. Remix betrof het opmaken van vervalste papieren om mensen naar Curaçao te smokkelen. In Flamingo en Totolica is de rol van Curaçao als transitland, voor mensensmokkel uit Haiti naar Suriname, onderzocht.

Eind 2012 liep ook het onderzoek Victoria, een grootschalig onderzoek naar mensenhandel. Dit is echter pas in 2013 ‘geklapt’ en moet nog naar zitting. Vorig jaar hebben geen multidisciplinaire acties plaatsgevonden. Wel zijn er illegale migranten aangehouden, maar er zijn geen gerichte acties gepland dan wel uitgevoerd in 2012.

TIP-rapport
Curaçao is een bron, doorvoerhaven en bestemming voor vrouwen, kinderen en mannen die worden onderworpen aan vrouwenhandel en dwangarbeid, zo luidde het ‘Trafficking in Persons’ (TIP) rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week. Het rapport maakte ook de melding dat restaurants en lokale bedrijven op Curaçao vatbaar zijn voor schuldslavernij.

Arbeidsuitbuiting
In januari 2012 heeft het OM het fenomeenonderzoek “Manager gezocht!” naar arbeidsuitbuiting onder Indiase arbeidsmigranten afgerond. Een van de conclusies is dat met de strafbaarstelling van mensenhandel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht, er een strafrechtelijk startsein is afgegeven om nu ook de uitbuitingszaken buiten de seksindustrie aan te pakken. Het onderzoek is begin 2012 aangeboden aan het ministerie van Justitie.

Door: Leoni Leidel-Schenk