WILLEMSTAD– Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft in opdracht van het OM in Nederland gisteren de Orco Bank doorzocht in verband met het fraudeonderzoek bij SNS Reaal. Dit bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos. Er zou een link zijn tussen de Orco bank en oud-directeur van SNS Property Finance Buck Groenhof, die verdacht wordt van fraude. Het Antilliaans Dagblad meldt vanochtend bovendien dat ook bij de United Trust Bank van Gregory Elias informatie is gezocht.

Groenhof, zou jarenlang adviseur zijn geweest bij de Orco bank. De grootaandeelhouder van de bank, de familie Guis, had naar verluidt een miljoenenkrediet lopen bij SNS Property Finance. Groenhof kwam vorige week vrij na een voorarrest van anderhalve maand. Hij wordt verdacht van witwassen, omkoping en oplichting bij de vastgoedtak van SNS.

Managing-director van de Orco Bank, Kenneth Canword, bevestigt dat er een huiszoeking is geweest bij Orco Bank en dat meerdere directieleden zijn gehoord. Ook zijn er verschillende goederen in beslag genomen. Volgens Canword is er geen sprake van een miljoenenkrediet voor familie Guis bij de SNS: “de familie Guis heeft transacties uitgevoerd met de SNS Bank. Orco is geen verdachte in dit onderzoek maar het OM wilde 3/4 rekeningen doorlichten.” Volgens Canword zijn er geen noemenswaardigheden te vinden in de dossiers die het OM heeft meegenomen.

Canword zegt verder dat het contact met Buck Groenhof de afgelopen jaren minimaal was. “Groenhof heeft zeven jaar geleden zijn diensten als adviseur verleend bij de Orco Bank. Dit traject heeft 4 à 5 jaar geduurd. De afgelopen twee jaar is er weinig contact geweest tussen de Orco Bank en meneer Groenhof.” Canword vertelt dat er tien man op de stoep stond gisteren, onder leiding van een lokale rechter-commissaris. “Het is allemaal heel netjes gegaan. Er is eerder sprake van een huiszoeking dan van een inval.”

 

Door: Leoni Leidel-Schenk