Na de moord werd er een wake gehouden tegen geweld

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien jaar cel geëist tegen de zestienjarige Gilmer Martis, die op 17 september 2012 Chaowen Feng doodschoot in het bijzijn van zijn vijfjarige dochter. Zijn handlanger Richleo Basilia (20), die Yanyin Feng-Liu door het hoofd schoot, hoorde 24 jaar tegen hem eisen. Vandaag was de tweede zitting van de zaak van de dubbele moord op het Chinese echtpaar.

Het echtpaar wilde op de bewuste avond hun snèk Yen Lee verlaten toen zij werden verrast door drie overvallers. De beelden van de schietpartij werden vandaag getoond in de rechtszaal, waarop te zien is dat Yanyin Feng-Liu, met een mes in haar handen als bescherming, de garagedeur openmaakt. De overvallers rennen vervolgens naar binnen en kort daarna is te zien hoe Martis vier keer schiet op Chaowen Feng, die met zijn dochtertje probeert weg te komen met de auto.

Bloed
Volgens het politierapport is het kindje nadat de overvallers waren vertrokken, gaan schuilen in haar slaapkamer. Haar handjes en voetjes waren besmeurd met het bloed van haar ouders. Het meisje verklaarde tegenover de politie, terwijl ze een foto van haar moeder vasthield, dat dieven haar moeder en vader hadden doodgeschoten.

Wake
De gruwelijke moord zorgde voor veel ophef in de gemeenschap, dat in september 2012 resulteerde in een wake bij het Paleis van de Gouverneur. Ongeveer 200 mensen kwamen in het wit gekleed en met kaarsen naar het plein bij Fortí, in een poging om het toenemende geweld op Curaçao een halt toe te roepen. Curaçaoënaars stelden de dag na de moord massaal hun profielfoto in op zwart. De hechte Chinese gemeenschap sprak ook haar afschuw uit over de moord en loofde 10.000 gulden uit voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de daders.

Hechte gemeenschap
Bij de zitting van 9 januari en vandaag was niemand aanwezig van de nabestaanden of uit de Chinese gemeenschap. OM-woordvoerder Norman Serphos bevestigt dat de nabestaanden slachtofferhulp hebben afgewezen. “In sommige gevallen kunnen nabestaanden een vordering treffen. In dit geval zou het bijvoorbeeld gaan om kosten voor de opvoeding en onderwijs van het kindje. Maar de Chinese gemeenschap is erg hecht en lost dit soort zaken onderling op.”

Verdachten
In totaal staan vijf verdachten terecht, Martis, Basilia, de negentienjarige Melushandro Boeldak, één van de overvallers, chauffeur Giosendly Ocalia, en de 27-jarige Harold Daal, die wordt gezien als de bedenker van de gewelddadige overval. Tegen Boeldak is achttien jaar geëist en tegen Ocalia zes jaar. De zaak van Daal is aangehouden tot 23 mei. Twee advocaten, Johannes en Sophia-Alendy, zien er vanaf om Daal te verdedigen. Advocaat Lieuw-Kie-Song heeft de taak nu op zich genomen.

Vergiffenis
De officier van Justitie noemt de moord een schaamteloze en vreselijke daad. “De moord komt voort uit puur persoonlijk gewin om het echtpaar te beroven en heeft bovendien voor grote maatschappelijke onrust gezorgd.” Alle verdachten zeiden spijt te hebben van de daad en vroegen het gerecht om vergiffenis. De uitspraak is op 26 april 09:30 uur.

Door: Leoni Leidel-Schenk