DEN HAAG – Natuurbehoud en duurzame keuzes voor natuurbeleid beginnen bij bewustzijn. Dat bewustzijn moet ontstaan bij de lokale bevolking, die omringd wordt door bijzondere koralen, vissen en andere natuur en fauna. Dat beleidsstukken beschikbaar zijn in het Papiaments en het Engels kan daarbij een handje helpen, vindt Wassila Hachchi, Tweede Kamerlid van D66.

Wassila Hachchi over natuurbeleid (bijdrage: Jamila Baaziz)

Het natuurbeleidsplan voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius is begin juni gepresenteerd, maar in het Nederlands. Dat is jammer vindt Hachchi: “Het is belangrijk dat de mensen op de eilanden zelf kunnen lezen hoe het staat met de natuur, hoe je ermee om kunt gaan en hoe je er geld aan kunt verdienen. En dat is makkelijker als de informatie ook in het Papiaments en Engels beschikbaar is.” Ze stelde hierover schriftelijke vragen, waarop het antwoord nog moet volgen.

Hachchi stelt regelmatig Kamervragen over de natuur van het Caribische deel van het Koninkrijk omdat ze het belangrijk vindt dit onderwerp op de agenda te houden. “Het beste is als de bevolking zelf signalen geeft aan de lokale bestuurders. Maar naast die bewustwording kun je ook kijken naar manieren om samen te werken en kennis en ervaring met elkaar te delen. Je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. Nederland kan bijvoorbeeld ambtenaren sturen met kennis van het milieu of van vergunningen.”

Waarde
Uiteindelijk gaat het over het besef van de waarde van de natuur. “De natuur trekt veel toerisme en dat brengt brood op de plank. Dat moet je koesteren en daarover moet je keuzes maken.” Hachchi refereert aan de plannen voor de bouw van een pier op Bonaire op een plek waar veel zeldzaam koraal groeit. “Als je niet lang nadenkt, kan ik me voorstellen dat je denkt: ‘Laat die pier maar komen, dan kunnen we schepen aanmeren en dat levert werkgelegenheid op’. Maar als je langer nadenkt, verzin je misschien dat dit koraal de kans op ecotoerisme beperkt en je die pier ook ergens anders kunt aanleggen.”

door: Jamila Baaziz