Wassila Hachchi - foto: Jamila Baaziz

Wassila Hachchi – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba moeten dezelfde toegang tot Nederlandse websites krijgen als inwoners van Europees Nederland.   De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van de parlementariërs Hachchi (D66), Segers (CU) en Van Toorenburg (CDA), waarin de regering verzocht wordt dit mogelijk te maken.

Internetverbindingen op de eilanden gebruiken IP-adressen die verschillen van de Nederlandse IP-adressen. Vaak krijgen de bevolking van de Cariben geen toegang tot bepaalde sites.

Wassila Hachchi kaartte de status van Bonaire, Sint Eustatius en Saba aan. Die eilanden worden als buitenlands gezien, terwijl de eilanden speciale gemeenten van Nederland zijn.  Vaak zijn beelden van bijvoorbeeld Nederlandse sportprogramma’s niet te zien via internet, want de IP-adressen op de eilanden worden niet herkend als Nederlands.

Door de afwijking in IP-adressen hebben de inwoners van Caribisch Nederland bij een ddos-aanval ook geen toegang tot Nederlandse overheidswebsites, zoals die van de belastingdienst. Bij cyberaanvallen worden alle buitenlandse IP-adressen geweerd en ook die van de BES. Daar moet een einde aankomen, vinden de parlementariërs.

Door Belkis Osepa