mystery_manWILLEMSTAD – Wie wordt de nieuwe premier van Curaçao? Dat is een vraag die de bevolking van het eiland de afgelopen dagen flink bezig houdt. Zeker nu de grootste partij van het eiland, Pueblo Soberano (PS), op het punt staat op woensdagmiddag 29 mei de nieuwe partijleider en kandidaten voor de ministerposten bekend te maken.

In de lijn der verwachting ligt dat Ivar Asjes, nummer twee op de partijlijst van PS, partijleider zal worden, maar zeker is dat nog absoluut niet. Gisteren diende Asjes zijn ontslag als Statenlid in. Volgens voor- en tegenstanders van PS is dat een voorbode op een wandel naar premierschap. 

Protegé van Wiels
Asjes wordt gezien als protegé van de op 5 mei vermoorde partijleider Helmin Wiels. Tijdens de afscheidsceremonie van de PS-leider stelde diens zus, Marveline Wiels, dat Wiels meerdere malen had aangegeven dat hij in Asjes een waardige opvolger zag voor het partijleiderschap indien er met hem iets zou gebeuren.

In tegenstelling tot Wiels heeft Asjes wel altijd een ministerpost geambieerd en heeft hij zich nooit afwijzend uitgelaten over een mogelijk premierschap. In 2010 was hij heel kort namens PS minister van Economie voordat hij werd benoemd tot de eerste Statenvoorzitter van het land Curaçao.

Broer Wiels ook kandidaat
Sinds de moord op Wiels houden de partijleden zich zeer afzijdig van enig commentaar met betrekking tot de mogelijke opvolger van hun overleden leider. “Het is aan de partijleden om een nieuwe leider te kiezen via het congres”, reageert PS-voorzitter Donald Balentina keer op keer op vragen van de media. In de wandelgangen wordt behalve Asjes ook de naam van Aubert Wiels (de broer van Helmin Wiels) als mogelijke partijleider genoemd. Beiden hebben volgens Balentina aangegeven open te staan voor het leiderschap.

Opstelling tot nu toe
In de coalitie tussen PAIS, Pueblo Soberano en onafhakelijk Statenlid Glenn Sulvaran is al duidelijk dat Stanley Palm door PAIS is voorgesteld als minister van Economische Ontwikkeling, Etienne Horst als minister van Planning, Bestuur en Dienstverlening en Nelson Navarro als minister voor Justitie. Eerder liet onafhankelijk statenlid Sulvaran al weten dat interim-minister Jose Jardim van Financiën aanblijft in het nieuwe kabinet.

Pueblo Soberano zal morgen, naast de naam van een nieuwe leider, ook hun kandidaten voor premierschap en de ministerposten van ‘Onderwijs, Wetenschap Cultuur en Sport’, ‘Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn’ en ‘Gezondheid Milieu en Natuur’ bekend maken.

Door: Natasja Gibbs