Vlag PSWILLEMSTAD – Aliansa Sivil, de Pueblo Soberano vleugel van Ivar Asjes, laat weten binnen een paar uur tijd vierhonderd handtekeningen voor het afzetten van de PS-directie te hebben verzameld onder PS-aanhangers.

Interview van Dick Drayer met Ivar Asjes

De handtekeningenactie om de directie van PS af te zetten vindt haar aanleiding, volgens Aliansa Sivil, in de uitspraak die PS-voorzitter Donald Balentina woensdagmiddag deed in een interview met Radio Direct. Balentina zei daar dat ‘de minister-aanstellingen zoals Wiels in een brief op 24 april aan formateur Glenn Camelia had voorgesteld misschien wel Wiels’ wens was, maar dat dit alleen gold toen hij nog in leven was.’ “Nu Wiels niet meer in leven is, gelden andere voorwaarden”, aldus Balentina.

Achterban genereren
Die opmerking is bij de leden van Aliansa Sivil in het verkeerde keelgat geschoten. De groep gebruikt dat negatieve gevoel nu om de achterban te mobiliseren tegen de directie van PS. Die directie is het niet eens met de aanstelling van Ivar Asjes als minister-president en pleit voor het uitstellen van de benoeming van PS-ministers tot na het partijcongres over drie maanden. Asjes en de overige parlementariërs namens PS weigeren hierin mee te gaan en maakten vanmiddag de kandidaten voor de ministerposten en de premier namens PS bekend. Die namen komen uit een brief die Wiels op 24 april aan formateur Glenn Camelia stuurde.

Motie van wantrouwen
De groep Aliansa Sivil onder leiding van hun fractieleider Melvin Cijntje vraagt leden van Pueblo Soberano om een petitie te tekenen waarin ze eisen dat Balentina als partijvoorzitter wordt ontslagen evenals de andere leden van de partijdirectie.

Als het de groep, bestaande uit Ivar Asjes, Jaime Cordoba, Melvin Cijntje, Rubia Bitorina (huidige minister voor Onderwijs), Marvelyne Wiels (zus van Helmin Wiels), Bernard Whiteman (huidige minister voor Gezondheid), Elmer Wilsoe, Jeanne-Marie Francisca, Sherwin Leonora en Winnie Raveneau (parlementslid namens PS) lukt om de PS directie uit het veld te ruimen dan is een mogelijke verzoening met de PS-partij wellicht weer mogelijk. “We zijn niet tegen PS en een eventuele verzoening sluit ik niet uit, maar dan wel onder de voorwaarde dat de weg zoals Wiels had uitgestippeld wordt bewandeld en zonder de huidige partijdirectie”, aldus Asjes.

Door: Natasja Gibbs – audio: Dick Drayer