Het eerste homohuwelijk op Bonaire heeft al direct stof doen opwaaien.

Betty engelhardt protesteert tegen het eerste homohuwelijk dat werd gesloten op Bonaire - foto : Extra Boneiru

Betty Engelhardt protesteert tegen het eerste homohuwelijk dat werd gesloten op Bonaire – foto : Extra Boneiru

Het nieuws van het huwelijk gisteren ging als een lopend vuurtje over het eiland. Ook op de andere Caribische eilanden in het Koninkrijk was het een groot onderwerp van gesprek. Op Bonaire koos Betty Engelhardt er zaterdag al voor om te demonstreren tegen het homohuwelijk. “De gelijke rechten gelden niet voor de kinderbijslag, maar wel voor het homohuwelijk. Bonaire is Sodom en Gomorra geworden”, aldus Engelhardt.

Al van in 2010 werd op de Caribische eilanden fel gereageerd op de wens van de Tweede Kamer om het homohuwelijk ook op de eilanden mogelijk te maken. Burgers en religieuze leiders op Bonaire, Sint Eustatius en Saba uitten hun bezwaren tegen de  motie die toen werd aangenomen om het homohuwelijk in te voeren. Vooral op internet wordt het pas gesloten homohuwelijk sterk bekritiseerd.

Propaganda
Tijdens de voltrekking zaterdag van het huwelijk tussen Ardley Baiz en Miguel Torrealba besloot Engelhardt met protestborden te gaan staan bij het stadhuis en luidkeels haar ongenoegen te uiten tegen het huwelijk. Engelhardt: “De kinderen op Bonaire zijn niet gelijk aan de Nederlandse kinderen. Maar twee mannen nemen nu wel de rol van vader en moeder. Het is een trieste dag voor Bonaire. Ik vind het jammer dat personen van buiten Bonaire propaganda komen maken voor het homohuwelijk op ons eiland. Waar zijn onze religieuze leiders”, vraagt Engelhardt zich af.

Respect
Voorzitter Mario Kleinmoedig van de Curaçaose homobeweging Fundashon Orguyo Kòrsou (FOKO) was ook aanwezig tijdens het huwelijk van Baiz en Torrealba. Hij sprak met Engelhardt en vroeg haar het paar te respecteren. “Overal in de wereld moeten we dezelfde rechten hebben. Als zij van elkaar houden, hebben zij het recht om de relatie te laten erkennen. Dit kan op verschillende manieren, maar omdat het in Nederland kan in de vorm van een huwelijk, is dat nu ook mogelijk op Bonaire. Ik begrijp dat men bezwaar tegen zo’n huwelijk kan hebben, maar dit echtpaar heeft ook rechten. Deze mevrouw heeft recht om te protesteren, dat is democratie. Maar ik hoop dat het geluk van het echtpaar niet verstoord wordt, want daar hebben ze recht op.”

Door: Belkis Osepa