Onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses kwam vanmiddag praten met de protestanten. Foto: Elisa Koek

Onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses kwam vanmiddag praten met de stakers – Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Voor de tweede dag op rij verzamelden werknemers van de Isla raffinaderij zich vandaag voor de poorten van Post 5 en 7. Niet om te werken, maar om duidelijkheid te eisen over hun toekomst.

Elektriciens, timmermannen, planners en andere werknemers willen weten wat er gaat gebeuren na 2019 als het contract met de PdVSA eindigt. Ze blokkeerden de ingangen waardoor tankwagens niet in en uit konden rijden. Hun actie zorgde er vandaag voor dat vele tankstations zonder benzine zaten.

Elisa Koek bij was bij de stakers aan de poort van de Isla

SMOC

Veel van de werknemers werken al vele jaren voor de Raffinaderij. Ze zijn als jonge mannen begonnen en hebben zich op de interne school naar boven gewerkt. “Ik was achttien”, vertelt de nu 43-jarige Raymond. Zijn achternaam wil hij niet zeggen, want dat kan hem zijn baan kosten, denkt hij: “Ik mag niet met u praten, alleen met sommige mensen. Misschien bent u van SMOC.” David had niks voor hij bij de Isla startte. “Ik had geen opleiding of werk en begon met klussen hier. Binnen een paar jaar schoot mijn inkomen omhoog.”

Goed inkomen

Dit is ook het heikel punt. Velen zijn bang dat, als ze hun baan kwijtraken, ze nooit meer een zelfde inkomen zullen krijgen. “Het inkomen is goed hier. Dat vinden we nergens meer. Ik heb een hypotheek en vaste lasten. Hoe moet ik dat gaan betalen?”

In 2019 verloopt het contract met de PDVSA. De overheid kijkt nu naar de opties: het opzeggen van het contract, het verlengen en eventueel upgraden van de raffinaderij of het opsplitsen van de Isla tussen Bullenbaai en de huidige locatie. De eerste en laatste optie liggen gevoelig bij de werknemers. Ze vrezen dan de nieuwe locatie bij Bullenbaai een ‘kip wordt die gouden eieren legt’. “Dan hebben we een slechte en goede kip. Iedereen wil dan de gouden eieren en niemand koopt de normale eieren zodat deze kip uiteindelijk dood gaat.”

Milieuorganisaties

Organisaties als SMOC en STOP ISLA NOW vragen al een tijdje om duidelijk over het contract: ze pleiten voornamelijk voor een upgrade, net als de werknemers. Toch deinzen de stakers letterlijk terug bij het noemen van de actiegroepen. “Ze willen het sluiten hier”, zegt Jules, elektricien bij de Isla.

Afwezig

De actiegroepen waren vandaag niet aanwezig bij het protest. Sommige, minder achterdochtige werknemers vonden dat jammer omdat ze deels strijden voor hetzelfde doel. “Als ze ook een upgrade willen, waarom staan ze dan niet hier met ons?”, vraagt David zich af. “Dat vind ik vreemd en daarom vertrouw ik het niet. Maar, als ze echt niet voor sluiting zijn en ons deze baan willen laten houden, zou ik best met hen samen willen actievoeren.”

Moses belooft spoeddebat

Onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses kwam vanmiddag praten met de Isla arbeiders. Ze beloofde een spoeddebat in te lassen over de kwestie om zo hopelijk sneller duidelijkheid te krijgen over de situatie na 2019. Het doel van de staking was de overheid om de tafel te krijgen, dus dit zou voldoende moeten zijn de staking morgen te stoppen.

Door Elisa Koek