KRALENDIJK – Het eerste homohuwelijk op Bonaire is op zaterdag 18 mei voltrokken.

De eerste mannen die met elkaar trouwen op Bonaire - foto: uit het album van het echtpaar

De eerste mannen die met elkaar trouwen op Bonaire – foto: uit het album van het echtpaar

Arubaan Jean Ardley Baiz (43) en de Venezolaan Nolberto Miguel Torrealba  (30) gaven elkaar in het stadhuis van Bonaire het jawoord. Baiz: “We wilden niet langer wachten om onze relatie te formaliseren.”

Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen sinds de staatkundige veranderingen op 10 oktober 2010 een overgangsperiode van twee jaar om de invoering van de wetgeving voor te bereiden. “Vanaf eind 2012 is de Nederlandse huwelijkswetgeving van kracht op de drie eilanden”, informeert Carla de Konink van de Rijksdienst Caribisch Nederland. “Het huwelijk van gisteren is niet het eerste in Caribisch Nederland, wel voor Bonaire. Een Arubaans paar stapte al in december 2012 op Saba in het huwelijksbootje.”

Omstreden
Het huwelijk van Baiz en Torrealba werd voltrokken door trouwambtenaar Irma Cecilia-De Graaf van de burgerlijke stand. De invoering van het homohuwelijk en de legalisering van abortus en euthanasie op de BES-eilanden is niet zonder slag of stoot gegaan. Nog steeds gaan er geluiden op de eilanden tegen de drie omstreden wetten als gevolg van de toetreding van de eilanden tot het Nederlandse staatsbestel. Het homohuwelijk ligt zeer gevoelig in de voormalige Nederlandse Antillen.

Het echtpaar is speciaal naar Bonaire gekomen voor het huwelijk omdat op Aruba het wettelijk niet mogelijk is voor twee personen van hetzelfde geslacht om te trouwen. Ook op Curaçao en Sint Maarten is dit nog niet mogelijk. Wel kan een homohuwelijk bijgeschreven worden in de burgerlijke stand.

Ardley Baiz en zijn echtgenoot Miguel Torrealba zijn zondagochtend de dag na de huwelijksvoltrekking vroeg opgestaan om te gaan joggen. Na twee uurtjes training vertelt Ardley Baiz relaxed in hotel Rochaline over zijn huwelijk. “We zijn heel blij. Na een voorbereiding van een jaar zijn we nu formeel een echtpaar.”

Na het huwelijk in het stadhuis vond de receptie plaats in City Café in Kralendijk. Het feest, georganiseerd door de homobelangenorganisatie DiBo (Diversity Bonaire), werd bijgewoond door familie en vrienden.  Baiz en Torrealba zijn zich bewust van de tegenstand op het eiland omtrent het homohuwelijk. “Wij zijn uitgeweken naar Bonaire, omdat het op Aruba niet kon. Maar controverse en kritiek krijg je overal. Het maakt niet uit waar je trouwt. We blijven in onszelf geloven en blikken vooruit.”

Pluspunt Aruba
Arubaanse parlementariër Desiree Croes en haar vrouwelijke huwelijkspartner Benvinda de Sousa waren de getuigen van het homopaar. Ook Croes is getrouwd, maar moest december vorig jaar naar Nederland uitwijken, omdat het homohuwelijk niet legaal is op Aruba. Croes: “We hebben op Aruba wel één pluspunt: Maar liefst 25 homohuwelijken staan bij de burgerlijke stand ingeschreven. Op geen enkel ander eiland in het Caribisch deel van het Koninkrijk is dat zo. Het betekent dat homoparen willen trouwen. Ze trouwen in het buitenland en komen terug naar Aruba om te wonen.”

Croes probeert zowel in het parlement als daarbuiten bewustzijn te creëren voor het homohuwelijk. “We willen voldoende draagvlak in de gemeenschap voordat het homohuwelijk legaal wordt. Tegenstand zoals op Bonaire was te verwachten, want het gevoel is dat de invoering van het homohuwelijk is opgelegd door Nederland. Het kwam mee in het totaalpakket na de staatkundige veranderingen. Het eiland kreeg een korte voorbereidingstijd, terwijl de ontwikkeling in Nederland heel lang aan de gang was voor invoering in 2001.”

Door: Belkis Osepa