De rij bij de ingang van het SDK-stadion begon al ver buiten. Foto: Natasja Gibbs

De rij bij de ingang van het SDK-stadion begon al ver buiten. Foto: Natasja Gibbs

WILLEMSTAD – Duizenden mensen namen vandaag op Curaçao afscheid van de vermoorde politicus Helmin Wiels. Nog eens honderden mensen stonden langs de route waar de kist van de Pueblo Soberano leider naar het SDK-stadion in Brievengat werd gereden.

Een reportage van Dick Drayer

 

Wiels (54) werd op 5 mei op klaarlichte dag bij het strand van Marie Pampoen door onbekenden doodgeschoten. Tot op de dag van vandaag zijn de daders nog niet opgepakt en is het motief achter de moord onbekend. Bekend is wel dat Wiels al jaren streed tegen corruptie op het eiland en op het punt stond gevoelige informatie naar buiten te brengen.

De kist met daarin Helmin Wiels vlak voordat deze de Staten in wordt gedragen. De politie houdt de grote toestroom toeschouwers op afstand. Foto: Natasja Gibbs

De kist met daarin Helmin Wiels vlak voordat deze de Staten in wordt gedragen. Foto: Natasja Gibbs

Curaçao monddood gemaakt
Bij de laatste verkiezingen haalde Wiels met zijn partij meer dan 16.000 stemmen binnen en werd daarmee de grootste partij. Toch waren het niet alleen Pueblo Soberano aanhangers die vandaag stil stonden bij het verlies van hun  leider. Charleen (27) stond samen met een groep vrienden en familie in de rij bij het SDK-stadion om nog een laatste glimp op te vangen van Wiels, een echte fan zijn zij echter nooit geweest. “Dat radicale van Wiels sprak mij nooit aan. Ik kom vandaag dus geen afscheid nemen van Wiels als politicus, maar van een man die streed tegen corruptie.” Of de strijd hierna voort wordt gezet, betwijfelt de groep: “Curaçao is op 5 mei helaas monddood gemaakt.”

Strijd voortzetten
Terwijl er op straat door menigeen wordt getwijfeld aan de voortgang van de strijd tegen corruptie, werd er vandaag door verschillende politici opgeroepen om juist door te gaan in de voetstappen van Wiels. “Geen kogel noch wapen zal ons tegenhouden om gezamenlijk de strijd tegen corruptie, criminaliteit en ongelijkheid voort te zetten”, riep de Arubaanse premier Mike Eman zichtbaar geëmotioneerd tijdens zijn speech in het SDK-stadion.

Ook Alex Rosaria van PAIS benadrukte eerder in de Staten dat de strijd tegen corruptie op het eiland voort moest worden gezet. Ivar Asjes, de opvolger van Wiels, legde net als Charles Cooper (MAN) de nadruk op de weg naar onafhankelijkheid.

Bij de plechtigheid waren ook de Arubaanse premier Mike Eman, minister Ronald Plasterk en de Gouverneur aanwezig. Foto: Natasja Gibbs

Bij de plechtigheid waren ook de Arubaanse premier Mike Eman, minister Ronald Plasterk en de Gouverneur aanwezig. Foto: Natasja Gibbs

Ongepast
Even was er een ongemakkelijk moment, toen ex-premier Gerrit Schotte tijdens zijn speech in de Staten verwees naar de val van zijn kabinet op 2 augustus 2012 en de tegenstanders van zijn regering verantwoordelijk hield voor het hedendaagse geweld en agressie. “Het was ongepast om over zijn eigen politieke pijn te praten op zo’n dag als vandaag en met een beschuldigende vinger te wijzen”, aldus toehoorders naderhand. Schotte zelf en zijn PR-voorman zagen geen onheil in de speech en deelden er naderhand zelfs nog kopieën van uit aan een aantal leden van de pers.

 

Een vuist
De zoon van Wiels, Helmin Wiels Junior, wist de aanwezigen in het SDK-stadion op zijn beurt diep te ontroeren toen hij iedereen opriep om op te staan en een vuist in de lucht te steken. “Kijk nu om je heen en zie dat iedereen soberano is”, besloot hij zijn speech.

De ceremonie werd in het SDK-stadion afgesloten door pastoor Curtis Meris, waarna de kist van Wiels onder luid applaus uit het stadion werd gedragen en naar het uitvaartcentrum werd gereden. Morgen wordt Helmin Wiels in besloten kring begraven.

Door: Natasja Gibbs