Minister Nelson Navarro - foto: Dick Drayer

Minister Nelson Navarro – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Omdat de politie met man en macht werkt aan het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels, is er een afname van het aantal opgeloste zaken. Dat zegt minister van Justitie Nelson Navarro.

“Het oplossingspercentage van 2013 is lager dan dat van 2012. Sinds 5 mei, toen de moord op Wiels werd gepleegd, heeft de politie zich geconcentreerd op deze zaak. Daardoor zijn andere zaken blijven liggen”, zegt Navarro.


Rapport Pretu
Navarro heeft in het parlement antwoord gegeven op de vele vragen van de Statenleden naar aanleiding van het rapport Pretu. Dit rapport werd door een speciale commissie opgesteld, nadat verdachte Luigi Florentina, alias Pretu, in september vorig jaar zelfmoord pleegde in zijn politiecel in Barber.

Motie aangenomen
Wat Statenlid Alex Rosaria van coalitiepartij PAIS betreft is de zaak Pretu nu afgedaan, maar het debat heeft zich verbreed. Het parlement is bezorgd over de criminaliteit op het eiland. Unaniem is een motie aangenomen door de zeventien aanwezige Statenleden, waarin Navarro wordt gesommeerd voor eind mei een actieplan op te stellen.

Ook staat in de motie dat Navarro voor eind mei moet aangeven wat er met de 39 aanbevelingen voor de justitiële keten, die in het rapport Pretu staan, is gedaan. “Wat me zorgen baart is het gebrek aan communicatie tussen de verschillende spelers in de justitiële keten. Veel van de fouten die zijn gemaakt in de zaak Pretu hebben te maken met een gebrek aan communicatie tussen de verschillende afdelingen”, zegt Rosaria.
Navarro geeft aan dat er ondertussen een onderzoek loopt naar de aard van de criminaliteit. “We hebben hierdoor een steeds duidelijker beeld in welke wijken wat voor soort criminaliteit plaatsvindt. Zo kunnen we informatiegestuurde politiezorg geven en doeltreffender te werk gaan.”

Veiligheidsgevoel
Rosaria hoopt dat dit kan bijdragen aan preventie van de criminaliteit. “Het veiligheidsgevoel is nu niet goed. De schaarse middelen die we hebben moeten beter ingezet worden. Zo moeten we ook meer gaan steunen op de mogelijkheden die de techniek ons biedt, denk aan het gebruik van camera’s. Meer politie op straat is uiteindelijk geen oplossing, we zijn een toeristisch eiland en moeten geen politiestaat lijken.”

Cijfers
Van de 503 geregistreerde overvallen in 2012 werden er 198 opgelost, zo blijkt uit cijfers van het Korps Politie Curaçao. Dit is een oplossingspercentage van 39,4 procent. De officiële cijfers van 2013 zijn nog niet gereed, maar over de eerste zes maanden van 2013 werden 284 overvallen geregistreerd, waarvan er 52 zijn opgelost. Dat is slechts een oplossingspercentage van 17,9 procent. Reden voor PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito van de oppositie om de motie in te dienen. “Kom nu met een actieplan met gerichte actie, niet alleen voor de burgers maar ook voor toeristen. Zij moeten ook een veilig gevoel hebben.”

Coalitie en oppositie zijn te spreken over hoe serieus Navarro te werk gaat. “Ik heb 100 procent vertrouwen in het werk van de minister”, stelt Rosaria. Jesus-Leito: “De manier waarop de minister de vragen heeft beantwoord stemt gerust. Hij voelt zich verantwoordelijk. Ook is hij blij met het feit dat hij 120 mensen kan aannemen ter versterking van de justitiële keten. Een mooie aanvulling op de 650 mensen die er nu al werken.”
Navarro mag dus voorlopig gewoon aanblijven als minister van Justitie. “Ik wil een contributie doen aan het land, want ik zit hier niet voor eeuwig. 5 mei gebeurde ‘under my watch’, dus ik wil mijn taak volbrengen.”

Door Anneke Polak