uts robbiePHILIPSBURG – De beschuldigingen die de vermoorde politicus Helmin Wiels vorige week uitte jegens het telecombedrijf UTS en Robby’s Lottery zijn op zijn minst vatbaar voor discussie en waarschijnlijk vergezocht. Dit blijkt uit een onderzoek van de Engelstalige krant Today in Sint Maarten.

De krant ontdekte bij de Kamer van Koophandel in Philipsburg dat Radcomm Corporation NV de naamloze vennootschap is die de licentie bezit waaronder UTS in Sint Maarten mobiele diensten aanbiedt. Volgens Wiels worden opbrengsten van illegale loterijverkopen via de sms-dienst van Chippie – het mobiele platform van UTS – weggesluisd naar een bankrekening van dit bedrijf. UTS wil niet reageren op de beschuldigingen van Wiels voordat de begrafenis van de vermoorde politicus achter de rug is.

Radcomm
UTS kocht Radcomm in 2002 van Max Nicolson. De enige aandeelhouder van het bedrijf is UTS NV in Curaçao waarvan de aandelen weer in handen zijn van Curaçao en Sint Maarten. Paul de Geus en Glen Carty staan geregistreerd als bestuurders van Radcomm. De Geus is CEO van UTS in Curaçao terwijl Carty deze post by UTS in Sint Maarten bekleedt.

Rol Dos Santos
Bronnen die vertrouwd zijn met het SMS To Win-systeem – een samenwerkingsverband van UTS met Robby’s Lottery van Bientu-verdachte Robbie dos Santos – zeggen dat het telecombedrijf aan Dos Santos een service-fee in rekening brengt en dat eenmaal per maand de omzet van de mobiele lotenverkoop aan Robby’s Lottery wordt overgemaakt – onder aftrek van de service-fee.

Vaagheid over omzetbelasting
UTS betaalt gewoon omzetbelasting over de top-ups die mobiele klanten bij wederverkopers inslaan en ook over de service-fee. Dit geld staat al bij Radcomm op de bank voordat Chippie-klanten hun loten per telefoon kopen, omdat wederverkopers vooraf voor de top-up kaarten betalen. Of Dos Santos omzetbelasting over dit deel van zijn omzet betaalt is niet bekend in Sint Maarten.

Grijs gebied
Een openstaande vraag is echter wie nu als de feitelijke verkoper van de loten moet worden beschouwd: UTS of Robby’s Lottery. Wettelijk is dit een grijs gebied. Vast staat wel dat UTS geen vergunning heeft om een loterij uit te baten. Een andere vraag is of UTS alleen omzetbelasting over de service-fee verschuldigd is of over de totale omzet van de lotenverkoop.

Het is overigens algemeen bekend dat Wiels niet gecharmeerd was van Robbie dos Santos vanwege zijn nauwe banden met MFK-leider en voormalig Curaçaose minister president Gerrit Schotte. Wiels heeft in het verleden ook pogingen in het werk gesteld om UTS CEO Paul de Geus de deur uit te werken.

Door: Hilbert Haar