Kinderen spelen tussen de middag domino bij Kinderoorden Brakkeput (foto door Elisa Koek)

BRAKKEPUT – “Ik had altijd ruzie met klasgenoten of leraren dus ik mocht niet meer naar school. Mijn moeder wist niet wat ze moest doen, dus bleef ik thuis of speelde op straat.” De dertienjarige Victyriéne is van zijn negende tot zijn twaalfde jaar niet naar school geweest terwijl hij toch leerplichtig was. Een school of een ouder hoort in een dergelijk geval aan de bel te trekken waardoor de Leerplichtbrigade zorgt dat een kind weer in de schoolbanken terechtkomt. Dit was niet het geval bij Victyriéne. Er zijn meer kinderen die, net als hij, jarenlang geen onderwijs volgen.


Vanaf hun vierde tot hun achttiende jaar zijn kinderen op Curaçao verplicht naar school te gaan. In 2008 riep de toenmalige minister van Onderwijs Omayra Leeflang de Leerplichtbrigade in het leven. “De brigade is opgezet om een helpende hand te bieden aan de scholen”, vertelt Leeflang. “Scholen zijn wettelijk verplicht om melding te doen van leerlingen die niet komen opdagen. Het achtkoppige team van de Leerplichtbrigade moet dit vervolgens oppakken en de scholier weer in de schoolbanken krijgen. Ook moeten zij controles uitvoeren. Sinds 2010 is er echter niet meer gerapporteerd door de Leerplichtbrigade en het team is gehalveerd in plaats van uitgebreid.”

Zonder melding, geen actie

Wensel Kirindongo van de Leerplichtbrigade beaamt dat het team tegenwoordig uit vier mensen bestaat. Hij denkt dat het aantal meldingen afneemt. “Ik weet niet hoeveel meldingen we binnenkrijgen, maar het wordt wel minder. Hoeveel minder, zou ik ook niet kunnen zeggen.” Ook het Ministerie van Onderwijs heeft geen actuele cijfers van structurele spijbelaars of meldingen hiervan. De Leerplichtbrigade heeft de taak het aantal schoolverlaters terug te dringen, maar zonder melding staan zij nu machteloos. “Vaak wordt door de ouders, de school, de familie of de buren opgemerkt dat een kind niet naar school gaat en wordt het ons gemeld, maar als dit niet gebeurt, houdt het helaas op. Wij zijn afhankelijk van meldingen”, aldus Kirindongo.

Gebrek aan gezag

Kinderoorden Brakkeput vangt sinds 1952 kinderen tussen de zes en eenentwintig jaar op die thuis geen goede basis hebben. Het zijn al sedert het eind van de jaren negentig meestal jongens die worden opgevangen. Veel van de kereltjes zijn jarenlang niet naar school geweest. “Het gebrek aan school en daarmee ook gezag, zorgt voor veel problemen”, vertelt directrice Godalys Reina. “De jongens leefden veelal op straat. Er is zelfs een jongen die nog nooit op school is geweest. Anderen zijn ooit van school gestuurd en nooit meer teruggegaan, omdat zij in afwachting zijn van professionele hulp. De ouders of familie laten dit versloffen en het kind gaat jaren niet naar school. Door professionele hulp en activiteiten op het gebied van muziek, kust en gezag proberen wij hun ontwikkeling te stimuleren.”

De vijftienjarige Victyriéne woont nu bijna twee jaar in Kinderoorden Brakkeput. Hij gaat sindsdien elke dag daar naar school. “Ik vind school hier wel leuk, omdat het gezellig is. Over een paar jaar wil ik op mezelf gaan wonen en studeren voor klusjesman.”

Door: Elisa Koek