foto: Jamila Baaziz

VLISSINGEN – “Ik wil voetballer worden, het liefst in een groter land, bijvoorbeeld Engeland of Italië.” De Curaçaose voetballer Quincy Hogesteger (12 jaar) heeft een duidelijke droom. Om die te verwezenlijken traint hij sinds half februari in Nederland bij de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland(JVOZ). Hij logeert zolang bij zijn opa en oma in Goes. “Ik heb veel meer geleerd dan op Curaçao: dribbelen, afwerken op het doel, de bal hooghouden…”

Reportage over Quincy Hogesteger (bijdrage: Jamila Baaziz)


Quincy weet precies waarom hij naar Nederland is gekomen: “In Nederland hebben goede voetballers de kans om te groeien.” Die kans heeft hij op Curaçao niet. “Daarom heeft mijn vader me naar Nederland gestuurd.” Maar, zegt Quincy meteen: “Dat vind ik zelf ook een goede keuze.”

Ondanks zijn jonge leeftijd reisde Quincy al eerder dankzij het voetbal. Hij trainde al eens een weekje mee bij Feyenoord en werd ook uitgenodigd door AC Milan. Aanpassingsproblemen lijkt hij niet te hebben. Op zijn Zeeuwse school en bij opa en oma heeft hij het naar zijn zin. Quincy’s opa, Gerard Hogesteger: “Toen hij net aankwam was het hier -10 graden. Maar hij klaagt nooit over de kou en hij eet wat de pot schaft.”

foto: Jamila Baaziz

Druk
Het is flink werken voor Quincy. Drie keer per week traint hij na schooltijd in Vlissingen en in het weekend speelt hij een wedstrijd. Opa Hogesteger, vind het maar een zwaar programma: “Veel vrije tijd heeft hij niet.” En hoewel opa eigenlijk helemaal niet van voetbal houdt, is hij ondertussen een echte voetbalopa geworden die bij wedstrijden en trainingen langs de zijlijn staat en die welke vier weken vier jonge voetballertjes van en naar hun trainingen rijdt. “Ik wil volgen wat mijn kinderen en kleinkinderen doen”, aldus een trotse opa.

Leren
Trainer Karl Vergouwen bevestigt het talent van Quincy, maar natuurlijk ‘moet hij ook nog veel leren’. “Hij staat nu aan de basis, hij moet alles nog leren, maar technisch heeft ie veel in huis.” Ook Dolf Roks, een van de oprichters van JVOZ, ziet het talent. Toch is het moeilijk om nu al voorspellingen te doen over een eventuele toekomst als profvoetballer: “Op deze leeftijd zeggen: hij gaat betaald voetbal halen, is een beetje in een glazen bol kijken.”

Lastige keuze
Quincy en zijn ouders staan daarom de komende tijd voor een lastige keuze: moet Quincy in Nederland blijven om zijn voetbaldroom voort te zetten, of gaat hij aan het eind van het seizoen terug naar Curaçao? Zelf weet Quincy het nog niet, maar hij lijkt er stiekem wel een beetje rekening mee te houden. Opa Hogesteger: “Die beslissing is aan zijn ouders en de mensen van JVOZ. Als dit een vervolg krijgt moeten we maar eens  goed nadenken. Wij zijn ook de jongsten niet meer, maar als hij enthousiast blijft, ach dan zijn opa en oma ook nog wel bereid.”

door: Jamila Baaziz

foto: Jamila Baaziz