Henny Lee (r), scout van FC Utrecht, bespreekt talent

Henny Lee (r), scout van FC Utrecht, bespreekt talent

WILLEMSTAD – Curaçao barst van het voetbaltalent. Dat heeft meer dan twee jaar Curaçao Soccer Academy (CSA) laten zien. Hans van Elden is technisch directeur en heeft deze week FC Utrecht op bezoek. Na FC Twente, dat eerder al belangstelling toonde in de Curaçaose voetbalschool, gaat de CSA nu ook een samenwerking aan met de club uit de Domstad.

Henny Lee, hoofd Opleidingen van FC Utrecht ziet veel talent lopen op Curaçao. Vooral de jongere lichting is talentvol. “Dat heeft te maken met hun leeftijd”, zegt Henny. “De oudere spelers krijgen te weinig weerstand in de competitie en dat hebben ze echt nodig om goed te worden. Hier is het een talent, maar als ze dan straks bij ons komen blijkt dat niet goed genoeg voor het topvoetbal.”

Een reportage door Dick Drayer

De scout van Utrechtse profclub is verrast door de enorme populariteit van het voetbal op Curaçao. “Als je dat gericht gaat opleiden dan ligt er een gouden toekomst voor veel jongens van dit eiland”, zegt Lee.

Competities
Volgens het hoofd Opleidingen moet Curaçao wel iets doen aan haar competities. Het model daarvan moet uitnodigen dat de beste spelers bij de besten voetballen en tegen elkaar voetballen. “Daar zou de bond eens over na moeten denken en ik spreek de hoop uit dat dat hier een keer gebeurt; clubs en bond moeten om de tafel om dat gemeenschappelijk belang uitspreken. Dan is op Curaçao heel veel mogelijk.”

Door Dick Drayer