“Ik hoor alleen maar geklaag van de Bonairiaan. Waarover? Dat ze niet genoeg geld hebben om rond te komen. Laat staan als zij zelf twintig behandelingen bij de fysiotherapeut moeten gaan betalen.” Roosje Winklaar luistert geduldig naar klanten die hun ei kwijt willen over hun persoonlijke financiële situatie.

foto: Extra Bonaire

Elke middag verkoopt Winklaar op de parkeerplaats van het Openbaar Ministerie vanuit haar ‘snèk’-busje pastechi’s, kroketten en pikaballen. “De mensen hebben behoefte om te praten. Ik snap het best, want ik voel het ook in mijn portemonnee. Ik heb mijn productie moeten verlagen. Vroeger kochten mijn klanten drie kroketten tegelijk. Maar nu krijg ik te horen: ‘Roosje unu só, eentje is genoeg’.

Zorg
Winklaar is een bekend figuur: ze is niet bang om kritiek te geven op zaken die niet goed gaan op Bonaire. Het gesprek van de dag bij haar snèk gaat over de gezondheidszorg. De bezuinigingen in het zorgverzekeringspakket voor Caribisch Nederland gaat de inwoners hard treffen, voorspelt ze. “En het zal nog erger worden, want er komen nog meer bezuinigingen aan.”

Ondanks al het geklaag lijkt het erop dat de Bonairianen zich niet bewust zijn van hoe erg de situatie is. Bij het bezoek van de Eerste Kamer-delegatie aan Bonaire hebben de fysiotherapeuten, de tandartsen en kritische burgers met de delegatieleden gesproken over de nadelige effecten van het korten in het budget voor de zorg. Maar breed protest bleef achterwege.

Consumentenbond
Voorzitter Celia Fernandes Pedra van de in november opgerichte Consumentenbond Bonaire vindt het niet vreemd dat mensen niet de straat op gaan om te protesteren. “Het gaat wel enige tijd duren, voordat ze merken wat die bezuinigingen in de zorg precies betekenen.” De lokale consumentenbond krijgt wel de signalen binnen over de verslechterde economische situatie van de Bonairiaanse consument. “We horen dat mensen geïrriteerd en boos zijn.”

Consumentenbond Bonaire begint eind van de maand met een consumentenloket in de wijken. “We hebben wel een gevoel over de sociaal-economische situatie, maar we hebben geen cijfers. Daarom gaan we de exacte pijn inventariseren en cijfers verzamelen.”

Volgens Winklaar is de Bonairiaanse consument zich wel degelijk bewust van de slechte situatie waarin hij zich bevindt en ook dat het slechter kan worden. “Het massaprotest blijft nu achterwege door de politiek. Als er verkiezingen zijn rennen zij achter politici aan om geld en van alles en nog wat te krijgen. Nu kunnen zij alleen maar grommen, maar maken ze hun mond niet open. Ze hebben een ‘laisser-faire’ mentaliteit.”

Winklaar ziet als enige oplossing een referendum. “Waarover het moet gaan? De onbegrijpelijke regels en ‘makamba’-dingen moeten stoppen. Ze zijn hier gekomen om ons af te maken. Dat kleine beetje geld dat we hebben, willen ze afpakken.”

door: Belkis Osepa