Als Bonairianen terug naar hun eiland gaan, is er dan sprake van emigratie of niet? Is Bonaire ‘buitenland’ of kunnen we spreken van ‘binnenland’ omdat Bonaire deel uitmaakt van Nederland? De stichting Ban Boneiru Bèk (BBB) is ervan overtuigd dat de Emigratiebeurs uitstekende mogelijkheden biedt om Bonairianen en andere Caribische eilandgenoten naar het eiland terug te halen om Bonaire verder te ontwikkelen. “De ‘yu di tera’ (‘kind van het eiland’) is de toegevoegde waarde.”

BBB staat dit jaar voor de zesde keer op de Emigratiebeurs in Houten. De beurs die dit weekend plaatsvindt, is het grootste evenement voor emigranten, remigranten, expats, werkzoekenden, ondernemers en penshonado’s. De beurs heet de Emigratiebeurs, maar BBB wil veel liever spreken over remigratie. Voorzitter Fernandes Pedra van BBB: “Elke keer weer zien we onze doelgroep langskomen bij onze stand. Want ze weten dat we met vacatures komen van bedrijven, overheidsinstanties en commercie.”

Dooddoener
Fernandes Pedra ziet niet in waarom het Openbaar Lichaam Bonaire, de belastingdienst en de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) niet participeren aan de beurs. “We hebben van de RCN gehoord dat bij het aantrekken van eilandgenoten niet gesproken kan worden van emigratie. Want emigratie doe je naar het buitenland en Bonaire is al ruim twee jaar een bijzondere gemeente van Nederland. Dat argument is echt een dooddoener en het klopt ook niet. Juist de RCN zou al het mogelijke moeten doen om de economie van Bonaire te verbeteren.”

Fernandes Pedra begrijpt dat het argument dat Bonaire ‘geen buitenland’ is te maken heeft met de status van Bonaire sinds 10 oktober 2010. “Theoretisch kan je inderdaad niet spreken over emigratie. Maar op vele gebieden valt  Bonaire onder het buitenland. “Het is slechts een formeel argument want in wezen zijn we toch geen deel van Nederland. Kijk maar naar de cultuur, de regels en wetten, de belastingen en salarissen.”

Lucratief
BBB heeft geen exacte cijfers van de aantallen Europese Nederlanders of Caribische Nederlanders die (re)migreren. “Het zijn vooral Europese Nederlanders die plannen hebben om naar Bonaire te verhuizen”, zegt Fernandes Pedra uit ervaring, “voor hen is de stap lucratiever, het compromis niet zo groot. Ze komen voor een aantal jaren en gaan daarna weer terug naar Nederland. Ze vinden het een avontuur. In een aantal gevallen kunnen ze weer terecht op hun oude werkplek. Voor de ‘yu di tera’ is het moeilijker. Ze komen terug naar ‘huis’ en hebben geen woning of werk om naar terug te gaan in Nederland.”

Naast Ban Boneiru Bèk neemt ook de Kamer van koophandel van Bonaire deel aan de beurs. Celia Fernandes Pedra betreurt het dat andere instanties en organisaties geen interesse hebben. “Zelfs al ga je zelf niet, zou je de organisaties die wel gaan kunnen steunen. Gelukkig hebben sommige ondernemers en bedrijven ons gesteund. We kregen vacatures mee die we presenteren tijdens de beurs.”