‘Bonaire nieuwe Willemstad voor Saba en Statia’
Will Johnson

Will Johnson

THE BOTTOM – “Als het aankomend referendum op Bonaire het eiland meer autonomie brengt en het hun rol als Rijksvertegenwoordiger van Saba en Sint Eustatius versterkt, dan heeft Saba daar niets aan.” Dat zegt veteraan politicus en huidige vertegenwoordiger voor Saba in het pensioenfonds, Will Johnson.

“Wij voeren een andere strijd. Bonaire wil meer autonomie van Nederland en Saba wil meer autonomie van Bonaire”, zegt Johnson “Het is nooit de bedoeling geweest om in de structuur van de BES-eilanden Bonaire te laten functioneren als een nieuw Willemstad. Mijn idee van meer autonomie voor Saba is dat eilandgerelateerde zaken, die nu in Nederland via Bonaire worden geregeld, beter geregeld kunnen worden door onze gezaghebber.”

Anguilla
Johnson stelt al langere tijd voor om een directe met Nederland te hebben die vergelijkbaar is met de band die Anguilla heeft met Groot-Brittannië. Anguilla heeft meer autonomie en het recht om onafhankelijkheid te worden wanneer ze willen. “In Anguilla heeft de gezaghebber meer taken en staat onder toezicht van de Verenigde Naties. Hetzelfde kan voor Saba.”

“De huidige gezaghebber kan benoemd worden als de vertegenwoordiger van de koning, wat eigenlijk al zo is”, zegt Johnson. “Laat de eilandraad volwassen worden door de gezaghebber niet meer als voorzitter te laten functioneren. In plaats daarvan bestaat de raad uit negen eilandraadsleden en drie gedeputeerden.” De gedeputeerden kunnen dan volgens Johnson hun eigen voorzitter kiezen en de eilandraad kiest hun raadsleden.

Handen vrij
“De gezaghebber heeft dan zijn handen vrij om samen met de ambtenaren verschillende zaken aan te pakken. We hebben genoeg jonge professionals die aan de slag kunnen. Dat kost een stuk minder dan alles via Bonaire te laten lopen, want Sabanen hebben nu niets aan de BES-status”, vindt de oud-politicus.

Johnson denkt dat het referendum op Bonaire kan bewijzen dat Bonairianen echt meer autonomie willen. “Maar aan de andere kant denk ik dat Bonaire blij is dat het hoofdkantoor van Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) daar zit, want het zorgt voor een hoop werkgelegenheid. Op Saba hebben we het probleem dat de Nederlanders geen moeite hebben gedaan om Sabaanse politieagenten en douaneambtenaren aan te nemen, omdat op het eiland vooral Engels wordt gesproken.”

Volgens hem heeft Saba een relatief grote brandweer en beveiligingsdepartement met goedgetraind personeel. “Hoeveel moeite kost het om dit personeel te trainen tot agent of douaneambtenaar?” vraagt hij zich af. “Dan pas hebben we het gevoel dat we iets terugzien van Saba in de BES-formatie. We zullen namelijk niet afstappen van het Engels.”

Geen tolerantie
“Toen we een overeenkomst sloten voor de BES, hadden we geen idee hoeveel Nederlandse druk we zouden gaan ervaren. Nederland heeft ons laten zien dat ze niet tolerant zijn met de eilanden. Het lijkt erop dat ze alleen tolerant zijn als alles op hun manier gaat. Ze hebben geen idee hoe dekolonisatie in zijn werk kan gaan, ze blijven zich vasthouden aan een model waar ze gewend aan zijn”, besluit Johnson.

Door Hazel Durand