Foto: Colleccion Aruba (BNA)

Met ruim 100.000 items, waaronder publicaties, video’s, beeld-en geluidsgfragmenten en 3D-beelden is Coleccion Aruba de grootste digitale kennisbank op het eiland. En sinds kort is deze collectie ook op de grootste digitale bibliotheek ter wereld opgeslagen, The Internet Archive.

Deze Amerikaanse organisatie wil zo veel mogelijk kennis toegankelijk maken voor iedereen. “Aruba is hiermee leidend in het permanent beschikbaar maken van cultureel erfgoed”, zegt Brewster Kahle, oprichter van The Internet Archive.

Brewster Kahle Foto: Melissa Stamper

Voor Kahle is dit de eerste keer dat een land hun volledige kennisbank  in de digitale bibliotheek plaatst. “Dit is voor ons ook nieuw en bijzonder om te zien dat het eiland haar erfgoed in zijn geheel toegankelijk maakt”, zegt hij.

Grootste database Papiaments
Door de samenwerking met elf instellingen, waaronder het Nationaal Archief, de Nationale Bibliotheek en de Universiteit van Aruba bevat Coleccion Aruba niet alleen alle archieven, geschiedenis en cultureel erfgoed van het eiland maar is dit ook de grootste database van het Papiaments.

Kahle zou ook alle data, dat beschikbaar, over het Papiaments kunnen digitaliseren om de taal te waarborgen.“ We hebben alle publicaties in de Balinese taal gedigitaliseerd zodat de taal voortleeft, dat zouden we ook voor Papiaments kunnen doen”, zegt hij.

Peter Scholing, die in zijn rol bij de Nationale Bibliotheek van Aruba verantwoordelijk is voor de digitale collectie en digitalisering, legt uit dat de collectie niet alleen documenten uit Aruba bevat maar ook uit de andere Caribische eilanden binnen het Koninkrijk. “Het is niet alleen de grootste kennisbank voor Papiaments ter wereld maar is ook een van de grootste kennisbanken in de regio.”

Caribisch erfgoed behouden
Verschillende instellingen kwamen deze maand op Aruba samen om ervaringen en kennis uit te wisselen maar ook om te kijken op welke manier ze samen kunnen optrekken om cultureel erfgoed te behouden.

Het digitaliseren van lokale instellingen op een platform als Coleccion Aruba werd ook tijdens de conferentie ‘Dutch Caribbean Digital Heritage Week’ voorgesteld als een werkmodel voor de andere Caribische eilanden binnen het Koninkrijk.

Caribische eilanden in gesprek over digitaal erfgoed en samenwerking. Foto: Melissa Stamper

“Tijdens het bezoek op Aruba kregen de andere eilanden te zien hoe we bijvoorbeeld met handschrift herkenning werken bij het digitaliseren van archieven met enkele voorbeelden van de eilanden zelf. Dat maakt het ook meer tastbaar”, legt Edric Croes, van Nationaal Archief van Aruba uit.

“De lokale samenwerking tussen instellingen heeft enorm geholpen om erfgoed te digitaliseren op Aruba en we merkten dat we samen met de andere eilanden in dialoog wilden om te kijken hoe we dit verder netwerk-gericht konden uitbreiden,” zegt Scholing.

Slavenregisters
Door de digitalisering van documenten en archieven is toegang tot informatie ook geëmancipeerd, je kan je eigen onderzoek doen en nieuwe verhalen naar buiten brengen, stelt Scholing. Croes ziet ook kansen om banden te leggen met andere eilanden op verschillende vlakken, zo zouden meer onvertelde verhalen in de slavenregisters ontdekt kunnen worden.

”Er was toen veel mobiliteit tussen de eilanden, waar het verhaal bij Sint-Eustatius eindigt, wordt het bijvoorbeeld in Aruba vervolgd. Dan is het een gezamenlijk verhaal”, legt Croes uit.