Lancering Archivo Boneiru Foto Belkis Osepa

Lancering Archivo Boneiru
Foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Een dringende oproep aan alle Bonairianen: draag bij aan je eigen geschiedenis en cultuur. De stichtingen Fundashon Plataforma Kultural en Fundashon Históriko Kultural Boneriano (FuHiKuBo) doen de oproep om zoveel mogelijk informatie te geven ter ondersteuning van hun website.

 
Afgelopen weekend werd officieel de website Archivo Bonaire gelanceerd. Archivo Boneiru fungeert als een databank met audiovisueel materiaal, boeken, tijdschriften, kranten en nog veel meer. De collectie is van Bòi Antoin die vanaf de jaren tachtig alle informatie die te maken heeft met de geschiedenis en cultuur van Bonaire, begon te bewaren.

Een reportage door Belkis Osepa

Persoonlijke collecties
De website heeft meer dan vijfduizend gedigitaliseerde foto’s van diverse persoonlijke collecties. Ze zijn te vinden in de databank. Volgens Mimoun Himmit van Plataforma Kultural is het van belang om verhalen te koppelen aan de foto’s. Ouderen kennen veel mensen en hebben veel kennis over Bonaire van vroeger. “We moeten daar niet lang mee wachten, want de mensen die weten wat er op de foto’s staan, beginnen steeds ouder te worden”, zegt Himmit.

 
Vier jaar lang hebben Himmit en Marieke Krol samen met Antoin van FuHiKuBo gewerkt aan het project met als einddoel digitalisering en ontsluiting van de geschiedenis en cultuur van Bonaire. De website is interessant voor wetenschappers, maar ook voor het onderwijs. “Het gaat om uniek materiaal. Op de website staat ook een lespakket dat gedownload kan worden voor gebruik in het onderwijs”, zegt Himmit.

 
Door Belkis Osepa