Foto: Sam Jones Productions

“De upper-class zit te dansen, te springen en te eten met vrienden maar voor onze daklozen, wordt niets gedaan.” Beeldend kunstenaar Ruben La Cruz lijkt met zijn wilde dreadlocks zelf ook een man van de straat. Hij ergert zich eraan dat na de excuses van premier Rutte en de koning, nog niets is gebeurd. “De zwarte elite die is aan het genieten maar wie nog meer?” 

Zuchtbak
Het grote publiek kent Ruben (69) misschien niet. Hij is geboren op Curaçao maar woont al langer dan vijftig jaar in Den Haag. In de jaren negentig was hij vooral bekend als rapper en zanger, MC Pester. Samen met DJ Moortje was Ruben de de grondlegger van de bubbling-muziek.

De laatste jaren is hij vooral bekend van zijn beeldende kunstprojecten die hij vaak samen met Karolien Helweg ontwikkelt; beeldende kunst, demonstraties, evenementen waarin altijd een maatschappij kritische nood doorklinkt. Op het evenement ‘Zuchtbak’ in kunstcentrum Stroom Den Haag komt het koloniale verleden van Nederland aan de orde en hoe die doorwerkt bij mensen met een Caribische achtergrond.

“Het bijzondere van Ruben is dat één van zijn voorouders, Cornelis Janszoon Spronck, in 1843 vanuit Den Haag naar Curaçao vertrok”, vertelt Karolien. “Toen Ruben hier net was, was hij zich er niet eens van bewust dat zijn voorouders hiervandaan komen.” De twee zijn onderzoek aan het doen naar de familiestamboom van Ruben. Zijn witte voorouders vertrokken om geld te verdien. Het avontuur trok, maar ze waren ook onderdeel van het koloniale systeem.

Huidskleur
In de loop van de koloniale tijd zijn Rubens witte voorouders relaties aan gegaan met hun onderdanen; tot slaaf gemaakte inheemsen die er al woonden en Afrikanen die naar de eilanden werden getransporteerd. Dat verleden is duidelijk zichtbaar in de huidskleur van Ruben, zoals dat bij veel Caribische Nederlanders het geval is. “Van bijna zwart naar donkerbruin, van roodbruin naar lichtbruin en van poche trema naar melkwit,” staat in een inleidende alinea van een uitgebreid stamboom onderzoek waar Ruben en Karolien mee bezig zijn. “We willen andere Caribische Nederlanders ook stimuleren om ook onderzoek te doen”, zegt Karolien. “Om aan te tonen dat we één grote familie zijn en dat we niet zo moeilijk moeten doen.”

Ook voor Ruben is het project een grote speurtocht. “Ik mag geen wrok hebben over het verleden”, zegt hij en is dan even stil… “Mijn ene oma was Afrikaanse de andere Indiaanse. Mijn opa komt hiervandaan. Ik ben weer thuis.”