Foto: Nationaal Archief Curacao

Het kabinet stuurt kabinetsleden naar alle Caribische eilanden en Suriname om ook daar de langverwachte excuses voor het Nederlandse slavernijverleden te maken.

Uit berichtgeving van de NOS – inmiddels bevestigd door het kabinet- blijkt dat de kabinetsleden op 19 december in de voormalige koloniën van Nederland toespraken houden waarin ze spijt betuigen namens de Staat der Nederlanden.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) gaat hiervoor naar Aruba, minister Van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten.

Premier Rutte zal in Nederland excuses maken en minister Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de koloniën werd afgeschaft. In heel het koninkrijk wordt hierbij stilgestaan.

De Arubaanse delegatie (links aan tafel) die naar  Curaçao ging om met Van Huffelen te spreken over de slavernij-herdenking 2023.

Staatssecretaris Van Huffelen sprak deze week op Curaçao met vertegenwoordigers van alle eilanden over hoe ze dit gaan doen.

Meer steun voor slavernij-excuses
NOS heeft weer onderzoek laten uitvoeren over wat de mensen in Nederland vinden van de slavernij-excuses. De grootste groep is nog steeds tegen, maar vergeleken met vorig jaar  staan er wel meer mensen positief tegenover. In 2021 was 31 procent voor en nu is dat gestegen naar 38 procent. Tegen waren 55 procent en inmiddels is dat gedaald naar 49 procent.

Uit dit onderzoek blijkt verder dat mensen met een migratieafkomst de excuses heel belangrijk blijven vinden. Van de Surinamers en Caribische Nederlanders die in Nederland wonen, is tweederde voorstander.