Een corrigerende tik geven aan jouw kind of.. afspraken maken? Op de eilanden probeert Unicef ouders te inspireren over een positieve opvoedstijl. Dit is wat je mogelijk gemist hebt in deze uitzending van de Nacht van Caribisch Netwerk (NPO Radio 1).

“De corrigerende tik zien we als een vorm van geweld”, vertelt Margje Troost (Unicef Nederland). “Het lost niks op.” Met gesprekken, theatervoorstellingen en mini-documentaires probeert Unicef Nederland ouders op de eilanden te inspireren: waarom een positieve opvoeding – en zonder te slaan – juist beter werkt.

De Caribische opvoedstijl houdt nog vaak in dat ouders geen weerwoord willen horen. Of dat ouders niet vertellen waarom iets niet kan, vertelt Troost aan presentator Guillano Payne.

Toch is ze optimistisch door veranderingen die ze in de afgelopen jaren ziet. Ouders zouden er steeds meer open voor staan om de mening van hun kind te horen, bijvoorbeeld. Ze vertellen daar ook openlijk over, bijvoorbeeld in hun Facebook-campagne over positieve opvoeding.

Politiek Den Haag heeft daarbij wel huiswerk te doen, vindt Troost. In 2019 werd bijvoorbeeld het vaderschapsverlof uitgebreid voor Europees-Nederland, maar niet voor de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Statia. “Het moet gelijkwaardig zijn. Ook vaders moeten de kans krijgen om tijd met de kinderen door te brengen.”

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug

De Nacht van Caribisch Netwerk
  • Deze uitzending gemist? Luister hier terug.
  • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guillano Payne.
  • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
  • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.