Foto: Pexels

De 71-jarige Renee Fuldauer wandelt al tien jaar elke ochtend op Curaçao. Als ze op 18 augustus nietsvermoedend haar rondje weer doet, wordt ze door een roedel van vier straathonden aangevallen. Het eiland reageerde toen geschokt, maar bijtincidenten komen nu wekelijks voor, ziet dierenspecialist Stanley Ignacio.

Fuldauer doet haar verhaal nu ze weer hersteld is. Ze had een behoorlijke bijtwond waar ze maandenlang van moest herstellen. “Ik ben helemaal niet bang voor honden, heb zelf jaren roedels honden thuis gehad, maar ik durf sindsdien niet meer in de buurt te gaan wandelen.”

Meldingen
De aanval wordt door een beveiligingscamera in de buurt gefilmd. Stanley Ignacio is als buitengewoon agent van de dierenproblematiek werkzaam bij het Openbaar Ministerie (OM). Volgens hem komen bijtincidenten door straathonden en honden die wel een eigenaar hebben maar niet op het terrein worden gehouden, vaak voor.


Video: Kim Hendriksen

“Wij krijgen momenteel elke week meldingen van bijtincidenten door honden, meerdere keren per week zelfs.” Ignacio zegt dat hier snel iets aan moet gebeuren. “Liever vandaag dan gisteren. We zien momenteel dat er heel veel honden op straat zijn. Veel meer dan voorheen maar er wordt niks aan gedaan.” Volgens hem gaat Justitie hierover, maar doen ze hier niks aan.

De dierenspecialist stimuleert Fuldauer om aangifte te doen. Maar het OM geeft aan niets met de aangifte te kunnen doen.

Reactie OM
“Wij hebben uiteraard aandacht voor dit soort situaties. Wij zijn het inderdaad eens over het feit dat er iets moet worden gedaan tegen de straathonden, maar hoe dat precies moet worden gedaan, wordt nog steeds intern besproken”, schrijft Dayna-Marie Abdoelrahman, Junior Parketsecretaris bij het OM in een schriftelijke reactie op de mail van Fuldauer.

“Wij kunnen in geval van bijtincidenten alleen optreden als we de hond(en) kunnen vinden en/of als we een eigenaar in beeld hebben, die verantwoordelijk moet worden gehouden. Met andere woorden, het OM houdt zich alleen bezig met het strafrechtelijke kant van dit probleem.”

Volgens Abdoelrahman is het  de taak van de overheid om hier wat aan te doen en daar worden nu gesprekken over gevoerd.

Campagne
Maar voor Fuldauer is de zaak nog niet afgedaan: “Wat ik eigenlijk zou willen, is erop wijzen dat het straathonden probleem op dit moment uit de hand loopt. Ik zie dat er vaak geld ingezameld wordt om de straathonden te kunnen voeren. En dat snap ik ook wel, want ik ben ook een hondenvriend, en vind het ook verschrikkelijk om die honden uitgemergeld te zien, maar op die manier  komen er steeds meer.”

“Geef dat geld dan om campagnes op te zetten om ze te laten steriliseren en castreren. Want dat werkt wel. Maar door ze alleen met eten in leven te houden, krijg je juist een uitbreiding. Want die beesten dekken elkaar, dus komen er steeds meer straathonden. Ook ontbreekt het aan beleid en handhaving waarom die honden op de eerste plaats op straat terechtkomen.”

“Ik ben niet voor afmaken”, aldus Fuldauer. “Castreer ze, steriliseer ze. En zorg dat ze een thuis krijgen, zodat het er steeds minder worden. Maar als er geen plek meer is, en het worden er te veel, ja, dan toch maar laten inslapen. Nu komt er weer een hele generatie kinderen, die leren dat ze een stok of een steen moeten pakken. En dat je moet gooien. Daar worden die honden echt niet beter van.”