Foto: Pixabay

Het gebruik van e-sigaret onder jongeren op Curaçao is ‘alarmerend’, waarschuwt FMA. Volgens de verslavingspreventie is de populariteit van de vape pen toegenomen dankzij het ontbreken van wetgeving en controle.  

FMA heeft resultaten gepubliceerd van een enquête die de stichting heeft gedaan onder jongeren tussen 12 en 25 jaar. Het gebruik van alcohol, wiet, tabak en dus ook de elektronische sigaret is onder deze groep onderzocht.

De verslavingspreventie zegt zich nog steeds zorgen te maken over het gebruik van tabak en alcohol onder jongeren. Dit keer is het gebruik van de vape-pen het meest opvallend, zegt FMA.

In één vape zit er net zo veel nicotine als in twee pakken sigaretten. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk controle komt vanuit de overheid, benadrukt directeur Verda Betrian. 

‘E-sigaret alleen via huisarts’
De bedoeling van de e-sigaret zou zijn om mensen te helpen die willen stoppen met het roken van sigaretten. Verschillende landen werken aan de regulering van de vape-pen. Een van de opvallende maatregelen is dat de elektronische sigaret alleen via de huisarts te krijgen is om mensen van hun rookverslaving te helpen.
“Waarom doen wij dit niet op Curaçao?”, aldus Betrian. 

Artsen in Nederland ontwikkelen lespakket

Ook in Nederland is de elektronische sigaret populair: één op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar gevapet. Het wordt stiekem gebruikt op de wc’s en zelfs in de klaslokalen, terwijl de verkoop aan jongeren wel verboden is Nederland.

Nederlandse artsen hebben een lespakket ontwikkeld om scholieren bewust te maken over de gevaren van vaping. In slechts een paar weken tijd is het bijna 3.000 keer gedownload door docenten. Ook zijn er ruim 350 gastlessen van artsen gevraagd.

FMA vindt dat het hoog tijd is om wetgeving in te voeren voor de e-sigaret, waarbij de verkoop aan jongeren verboden wordt. De opbrengst van de boetes moet volgens Betrian naar de gezondheidszorg gaan. 

De resultaten van de enquête van FMA zijn tijdens een congres bekendgemaakt. De stichting zegt nu de overheid te gaan adviseren over maatregelen. FMA hoopt dat alle ouders en professionals die hebben meegeholpen, nu het gesprek aangaan op sociale media en met hun achterban. 

Jongeren werden online door FMA gevraagd de enquête in te vullen. Ook werden scholen en stichtingen benaderd om meer jongeren te bereiken. Uiteindelijk hebben er 369 deelnemers vragen beantwoord.