Kas vol spinazie - foto: Belkis Osepa

Kas vol spinazie – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Stichting Krusada geeft zaterdag een presentatie van hun leerwerktraject gericht op de groenteteelt tijdens de regionale voorronde voor het Appeltje van Oranje. Directeur Eric de Jong spreekt van een uniek project op Bonaire voor onder andere verslaafden in de samenleving. “Ons project is gericht op groei. Ze leren om te verbouwen in de grond én ook bouwen aan hun leven.”

Krusada is één van de drie genomineerde stichtingen voor Bonaire. Naast Krusada presenteren ook stichting ADRA (project voedselpakketten) en de stichting Kuido pa Bista i Oido (jobtraining voor blinden en slechtzienden) hun projecten tijdens de voorronde op Curaçao. Alle drie maken een kans op een Appeltje van Oranje, een bijzondere prijs voor unieke sociale initiatieven. Twee organisaties uit de Cariben worden zaterdag definitief genomineerd voor een Appeltje van Oranje.

Een reportage van Belkis Osepa

Werkplaats
Krusada beschikt over 4,5 hectare grond waar verslaafden, gedetineerden en kansarme jongeren hulp en begeleiding krijgen om hun leven weer op rails te krijgen. Naast de groenteteelt kunnen de cliënten ook een vak leren op de metaal- en houtwerkplaats. Er lopen ook dieren- keuken- en onderhoudsprojecten bij Krusada.

Op het terrein staan drie kassen vol met spinazie, kousenband, warmoes, rucola en diverse kruidenplantjes. Een vierde kas is in aanbouw. Verderop het terrein komen nog een aantal tunnelkassen bestemd voor het verbouwen van eten. De Jong: “Het groenteproject is uniek op het eiland. Bonaire kan veel meer met de eigen grond dan wat de gemiddelde Bonairiaan denkt. We kunnen veel meer zelfvoorzienend zijn.”

Werkplaatsen Krusada - foto: Belkis Osepa

Werkplaatsen Krusada – foto: Belkis Osepa

Rugzak
Het groene leerwerktraject is succesvol. Binnenkort start de bouw van sla, tomaten en komkommer. Alle groenten worden aan hotels, restaurants, supermarkten en particulieren geleverd. Krusada kan amper tegemoet komen aan de vraag vanuit de gemeenschap, zegt De Jong. “We bieden niet alleen maar een werkplek, maar ook professionele begeleiding. Als iemand hier weg gaat moet hij met iets meer in zijn rugzak vertrekken, dan dat hij gekomen is. Ze leren het vak groenteteelt en kunnen daarna een baan krijgen.”

Krusada richt zich vooral op verslaafden op Bonaire, voornamelijk alcoholverslaving. Volgens De Jong is het alcoholprobleem groot, hoewel er geen concrete cijfers zijn. “Volgens mijn definitie van verslaving heeft één op de tien te maken met alcoholverslaving. Het probleem ligt of bij zichzelf of bij een directe familielid.”

De meeste cliënten die bij Krusada komen merken na twee of drie maanden een verandering in hun leven, zegt projectleider Kees-Jan de Kruif. “Ze moeten eerst lichamelijk en emotioneel bijkomen. Dan zien ze de perspectieven die ze hebben en gaan stappen ondernemen. Ze willen dan weer voor gaan en groeien in eigen waarde.”

Door Belkis Osepa