jeugd rode kruisWILLEMSTAD – Curaçao viste met Stichting Mami Sa net achter het net bij het verkrijgen van een Kroonappeltje. Met de Stichting Jeugd Rode Kruis valt een bekroning het eiland echter alsnog ten deel in de vorm van een Appeltje van Oranje.

Jaarlijks bekroont het Oranje Fonds met de Appeltjes van Oranje sociale initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. De uitreiking in 2013 heeft als thema ‘Alle jaren tellen’, met initiatieven die verschillende generaties samenbrengen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, ontworpen door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Naast de Curaçaose Jeugd Rode Kruis worden de projecten ‘Gluren bij de Buren’ van Stichting ZuidOostZorg uit Oosterwolde en ‘De Generatietuin’ van Stichting Saffier De Residentiegroep uit Den Haag ook onderscheiden.


Ouderen en jongeren helpen elkaar

In het project dat de Curaçaose Jeugd Rode Kruis vorig jaar mei voorstelde in de race voor het Appeltje van Oranje helpen jongeren ouderen bij klusjes, digitale ontwikkelingen en sociale bezigheden. “Dit zorgproject hebben we al sinds 2006 lopen met als doel om jongeren al vroeg in contact te brengen met ouderen”, vertelt Rode Kruis woordvoerder Henk Stomp. “De ouderen op hun beurt bieden de jongeren historie en levenswijsheid.” In het project doen twintig jongeren in de leeftijd van 13 tot 20 jaar mee.

Een lange weg
Officieel kreeg de stichting al vorige week te horen dat ze uit 4.000 inzendingen uit heel heel het Nederlands Koninkrijk als enige op Curacao waren uitverkoren voor een Appeltje van Oranje. “We moesten het in al ons enthousiasme geheim houden, dat was niet makkelijk”, vertelt Stomp. “Je moet je voorstellen dat we al een jaar meedoen in de race voor een appeltje en dat dit dan ook echt een mijlpaal is voor de jongeren.”

Geld terug naar de jeugd
Naast de eer van een titel die in de vorm van een bronzen beeld door het koningspaar wordt uitgereikt, kan de stichting ook rekenen op een bedrag van 15.000 Euro. “Dat geld gaat terug naar de jeugd in de vorm van investering in projecten zoals het Aids & drugs voorlichtingscampagne op scholen, maar ook samenwerkingsprojecten die zijn blijven hangen door de bezuinigingen door de overheid.”

Op donderdag 16 mei wordt de stichting in het Koninklijk Paleis in Amsterdam verwacht om hun Appeltje van Oranje officieel in ontvangst te nemen.

Door: Natasja Gibbs