Foto: Pixabay

Hoeveel dagen mag je als man vaderschapsverlof opnemen als jouw partner is bevallen? Op Curaçao ben je vaak afhankelijk van wat de werkgever jou gunt. Partij MAN wil dat het wettelijk wordt geregeld. 

In de praktijk krijgen mannen twee dagen (zoals ambtenaren bij de politie of in het onderwijs) en bij sommige bedrijven tot wel zes weken. Dan is het nog maar de vraag of je als kersverse vader met betaald verlof mag gaan, of dat je dus inkomsten misloopt.

“Wij vinden het belangrijk om dit in de wet te regelen”, aldus MAN-Statenlid Giselle McWilliam. “Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de familieband. Het is ook belangrijk dat de verantwoordelijkheid gedeeld wordt en het is een steun voor de net-bevallen moeder.”


Video: Kim Hendriksen

‘Curaçao moet mannen gaan empoweren’
Het invoeren van een vaderschapsverlof is een goede stap, vindt Gwendeline Leuteria. Zij zet zich al langer in om mannen op het eiland te ’empoweren’, zodat ze zich beter kunnen uiten. “De Curaçaose man wordt vaak niet geleerd om over hun gevoelens te praten en hun emoties te uiten. Met alle gevolgen van dien.”

Veel mannen hebben volgens Leuteria helemaal niet geleerd hoe zij hun vriendin of vrouw kunnen ondersteunen. “Als er echt vaderschapsverlof ingevoerd gaat worden, dan moet dit wel gepaard gaan met een campagne waarin de mannen geleerd wordt wat de rol van vader dan inhoudt, hoe ze een band met hun kindje kunnen opbouwen en hoe ze hun partner kunnen ondersteunen.”

Wat vinden vaders hiervan?
Tijdens haar cursus heeft ze het onderwerp ‘vaderschapsverlof’ als stelling besproken, om te peilen hoe de mannen hier tegenaan kijken. “Hun eerste reactie was eigenlijk: als ik niet kan werken, wie gaat er dan voor ons zorgen? Toen ik ze heb uitgelegd dat ze deze dagen doorbetaald krijgen, vroegen veel mannen zich af wat ze dan in de tijd moeten gaan doen. Ze zien zichzelf niet wekenlang op de bank zitten, vertellen ze.”

Ze ziet ook dat in de Curaçaose cultuur de oma vaak automatisch meehelpt bij de verzorging van moeder en kind, waardoor mannen vaak niet weten welke rol voor hen dan weggelegd is.

“Oma’s zijn zich vaak ook niet bewust van de rol van de vader. Daardoor nemen zij al gauw taken over, zonder er rekening mee te houden dat de vader deze taken zelf ook had willen doen. Het is ook iets wat ik vaker terug hoor van de mannen.”

Hoopvol over nieuwe generatie vaders
Toch ziet ze wel een duidelijk verschil tussen de wat oudere mannen en de nieuwe generatie. Volgens Leuteria zoekt de nieuwe generatie (rond de zestien jaar) vaker informatie op, op internet. “Zij zoeken zelf video’s en podcasts op als ze zich in een onderwerp willen verdiepen. Zij hebben veel meer informatie tot hun beschikking dan de generaties daarvoor.”

‘Rekening houden met onze cultuur’
Hulpverlener Leuteria vindt het ‘goed nieuws’ dat er gewerkt wordt aan het invoeren van een vaderschapsverlof, maar ze benadrukt dat het belangrijk is dat de politiek nu gaat samenwerken met organisaties voor bewustwordingscampagnes op het eiland.

“Het is niet alleen maar: even vaderschapsverlof invoeren. Je moet ook met onze cultuur rekening houden en dat is dat er op Curaçao mannen weleens meerdere vrouwen hebben”, vertelt Leuteria. “Hoe gaan we daar mee om in de wet?”

“Alle kinderen die geboren worden hebben recht op tijd met hun vader. Krijgen mannen die een kind krijgen bij hun by-side dan ook verlof? Hier moet wel over nagedacht worden. Er zou een campagne moeten worden gevoerd om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken.”