Wie blijkt de match die haar leven kan redden? De Arubaanse Mayrin Croes (62) heeft leukemie en wacht in het Rotterdamse Erasmus Ziekenhuis op een stamceltransplantatie. De familie hoopt dat ze een donor kunnen vinden in het Caribisch Gebied. 

Caribisch Netwerk sprak met de familie. Omdat ze een Caribische herkomst heeft en er weinig donoren zijn, is het op dit moment moeilijker om een match te vinden. De familie hoopt daarom dat veel mensen zich gaan aanmelden om een simpele speekseltest te doen. Als er een match is, dan kan het leven van hun moeder gered worden.

De vrouw krijgt op dit moment immuuntherapie om voorbereid te zijn voor een transplantatie. Ook is ze al getest voor dat proces. “Op dit moment is er geen match. Maar via verschillende donorbanken wordt er stug doorgezocht om uiteindelijk weer een donor te vinden”, zo laat de familie van de vrouw weten. “En we hopen ook dat veel mensen zich laten registreren. We houden hoop.”

Naar aanleiding van de situatie van de vrouw is de organisatie Caribbean Stem Cell Donors een promotiecampagne gestart. De campagne is begonnen om met spoed een ‘match’ te vinden voor haar moeder. “Maar toen we gingen zoeken in het Caribisch deel van het Koninkrijk, kwamen we er achter dat nog helemaal geen infrastructuur hierover bestaat”, zo legt ze uit.

“Hoe meer mensen zich registreren, des te groter de kans om een geschikte donor te vinden voor onze moeder. Wij vinden het ook belangrijk dat we hierdoor andere Caribische mensen hun leven kunnen gaan redden.”

Waarom zijn er juist stamceldonoren nodig van Caribische afkomst?

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende stamceldonor te vinden. Meer donoren betekent voor patiënten een grotere kans op leven.

Bij het vinden van een passende donor speelt afkomst een belangrijke rol. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match. Op dit moment is het aantal geregistreerde stamceldonoren van Caribische afkomst niet groot genoeg om de hoeveelheid ernstig zieke patiënten binnen deze gemeenschappen in Nederland te kunnen helpen.

De Caribische gemeenschap in Nederland is divers en het tekort geldt voor alle etniciteiten binnen deze gemeenschap. Naast etniciteit is de regio waar je vandaan komt ook zeer belangrijk bij het vinden van een match. Daarom is Stichting Matchis specifiek op zoek naar Nederlandse inwoners afkomstig van Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. (Informatie van www.matchis.nl – Nederlands Centrum voor Stamceldonoren)

Volgens een dochter van de vrouw gaat het dus om meer dan alleen het vinden van een stamceldonor voor haar moeder. “We willen ook werken aan een bewustwording in de Cariben en om op die manier voor een infrastructuur te zorgen.”

Inwoners van Aruba, Curaçao en Bonaire die zich willen aanmelden kunnen een whatsapp sturen naar +297-7381979. Mensen uit de Cariben die in Nederland wonen en zich willen aanmelden kunnen zich online registreren via www.matchis.nl.