Als student werd advocaat Dave Liqui Lung (45) ook keer op keer uit de rij gehaald door de marechaussee. Wat hem vooral raakt is de opmerking dat hij er maar tegen moest kunnen.

Die blikken van de andere passagiers, herinnert Liqui Lung zich nog goed. “Je staat daar op Schiphol en wordt uit de rij gehaald. Je ziet ze denken: die zal wel iets strafbaars hebben gedaan.”

‘Etnisch profileren? Je moet er maar tegen kunnen.’ Dat krijgt Liqui Lung, man van kleur, zo’n zestien jaar geleden terug van een hoge Nederlandse ambtenaar. “Ik vond het ongepast”, vertelt hij nu. “Maar ik heb er veel van geleerd.”

Want juist bij deze ambtenaar uitte Liqui Lung zijn zorgen over de controles van de marechaussee op Schiphol; hoe hij zelf puur op basis van zijn huidskleur werd geselecteerd. Dat is een vorm van discriminatie en bij wet verboden.

Uit de ongepaste reactie van een ambtenaar trekt Liqui Lung een belangrijke les: de mensen die etnisch profileren konden stoppen, zouden dat nooit uit zichzelf doen. “Ik zag in dat ik me er niet aan moest storen.”

Stempel ‘mogelijk crimineel’
Het neemt niet weg dat de controles van de marechaussee toen onaangenaam waren. “De term etnisch profileren kende ik toen ik studeerde nog niet eens. Ik had al wel de indruk dat mijn huidskleur doorslaggevend was.”

Dat heeft ook impact op kinderen op bijvoorbeeld vluchten van Curaçao naar Amsterdam, denkt hij. “Die zagen ook hoe vooral mensen van kleur steeds uit de rij werden gehaald. Dat vind ik heel erg jammer.”

Zo kregen mensen alleen vanwege hun huidskleur al een stempel van ‘mogelijk crimineel’. En dat terwijl je in een rechtsstaat mag verwachten dat de overheid zich aan de wet houdt en de rechten van burgers beschermt.

De Koninklijke Marechaussee mag mensen niet langer controleren op basis van hun huidskleur. Dat is het gevolg van de ‘baanbrekende’ uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op 14 februari.

De rechter oordeelt dat etnisch profileren in strijd is met artikel 1 van de Nederlandse grondwet. Advocaat Liqui Lung ziet de nieuwe ontwikkelingen als ‘zeer positief’. “Bevoegde instanties zullen ook meer moeten doen om racisme en discriminatie in hun organisatie tegen te gaan. Dat draagt bij aan meer diversiteit en inclusie.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.

Probleem raakt hele samenleving
Etnisch profileren raakt de hele samenleving, zegt de advocaat. “Het versterkt de sociaaleconomische problemen van Nederlanders met een migratieachtergrond. Zij hebben te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt en krijgen minder makkelijk toegang tot onderwijs en de gezondheidszorg.”

Gelukkig zijn er genoeg mensen die Nederlanders met een migratieachtergrond als gelijken zien, zegt hij. Liqui Lung zou dan ook geen andere huidskleur willen dan die hij nu heeft. “Eerlijke en gelijke kansen voor iedereen. Dáár gaat het om! Je kunt niet alle mensen van kleur over één kam scheren.”

Dave Liqui Lung

Advocaat Dave Liqui Lung is op Curaçao geboren en opgegroeid. Hij volgde de rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna werkte hij een aantal jaren als advocaat op zijn geboorte-eiland. Sinds maart 2022 werkt hij voor het Nederlandse kantoor Brenner Advocaten in Amsterdam.