Het koninklijk gezin heeft maandag een warm welkom gekregen van de Arubaanse inwoners. Vlekkeloos is het niet verlopen: het koninklijk gezelschap werd bij hun aankomst op Aruba onder andere verrast met grote rookwolken van de vuilnisdump Parkietenbos.

Op sociale media wordt het bericht gedeeld dat ‘het eerste wat de koning zal vragen als hij uit het vliegtuig stapt: is dat Parkietenbos?’ Natuur-minister Ursell Arends (Raiz) zegt tegen Caribisch Netwerk dat het duidelijk is dat dit een boodschap is naar het koninklijk gezin. “Het lijkt me sterk dat de koning dit niet heeft gezien vanaf het vliegtuig.”

Aankomst van vliegtuig op Aruba met koninklijk gezelschap. (foto: Parkietenbos Stories)

Er komt een intern onderzoek naar de brand en mogelijk ook aangifte, zegt de minister.

Volgens Arends is er ook gelijk actie ondernomen door zijn ministerie. “Afvalbedrijf Serlimar heeft de videobeelden in handen en aan de hand hiervan worden vervolgstappen genomen om aangifte te doen”, aldus de bewindsman vlak voordat het koninklijk gezin arriveert op het Wilhelminaplein.

Aandacht voor de jeugd
De rokerige start kan de pret niet bederven. Ruim duizend Arubaanse scholieren staan met Nederlandse en Arubaanse vlagjes te zwaaien om koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia welkom te heten. In het Arubaanse programma is er ook veel aandacht voor de jeugd.

Ruim duizend schoolkinderen mochten in de Arubaanse hoofdstad het koninklijk gezelschap als eerste begroeten (foto: Melissa Stamper)

Scholen reageerden massaal op de oproep om de welkomstceremonie bij te wonen. Zo’n 7.000 aanmeldingen kwamen meteen binnen. De organisatie heeft een deel van de scholieren verspreid naar het sportcentrum Centro Deportivo Figaroa in Noord, zodat zij alsnog de ceremonie kunnen volgen.

Op scholen zelf is het lesprogramma voor deze week aangepast, zodat de jeugd meer aandacht krijgt voor de geschiedenis van het koninkrijk, vertelt Nicole Hoevertsz. Zij is voorzitter van de organisatie verantwoordelijk voor het koninklijk bezoek op Aruba.

Naast de scholieren heet ook het Leerorkest Aruba het koninklijk gezelschap met het lied ‘Bon Bini’ welkom. Het levert zichtbaar een enthousiaste reactie bij koningin Máxima op, samen met kroonprinses Amalia. Máxima zet zich ook in voor muziekeducatie.


Sfeer tijdens het koninklijk bezoek aan San Nicolas (Video: Sharina Henriquez)

Meer demonstraties
In de middag zijn er ook twee kleine demonstraties. Bewoner Anouk Balentina die al jaren strijdt tegen de vuilnisdump Parkietenbos, protesteert tijdens het koninklijk bezoek in San Nicolas met een groot spandoek. Ze stuurde ook een open brief naar de media gericht aan de koning.

Bewoner Anouk Balentina demonstreert voor gelijke rechten (foto: Melissa Stamper)

“Akelig dat de dump weer in brand staat. Aan de andere kant is het een goed beeld dat de koning krijgt van de situatie. Het kan niet meer verscholen worden.”

Ze zegt te weten dat de koning politiek niet verantwoordelijk is, maar stelt wel dat hij de verantwoordelijkheid heeft dat alle burgers in het koninkrijk dezelfde rechten hebben: “Die wil ik ook net als de Europese Nederlanders hebben.”

‘Koningshuis moet betalen’
Naast haar staat Helena Croes met twee andere leden van Aruban Warriors voor de rechten van inheemse bewoners van Aruba. Ze heeft de verklaring bij zich die ze al eerder aan de Nederlandse Vertegenwoordiging (VNO) op Aruba had overhandigd in december vorig jaar. Nu hoopt ze deze aan de koning te geven. Dat lukt niet maar staatssecretaris Van Huffelen neemt het wel in ontvangst.

Staatssecretaris Van Huffelen neemt de verklaring van Aruban Warriors in ontvangst

“Zij zei dat ze het aan de koning zal geven. Ik vroeg haar of zij de verklaring al van VNO had gekregen en ze zei: nee. De koning moet ook gaan betalen, want het is het koningshuis dat het geroofde goud ook heeft gekregen. Ik wil niet dat de Nederlandse belastingbetaler er voor gaat opdraaien, die hebben het al zwaar”, aldus Croes die onder andere 66 miljard gulden wil aan compensatie.

Op de boot langs de vuilnisdump
Na het bezoek aan San Nicolas gaan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia op de boot en varen ook langs de vuilnisbelt Parkietenbos. Op 1 januari werd deze officieel gesloten, maar er zijn nog steeds branden en andere overlast. De problemen voor omliggende wijken zijn ook niet opgelost omdat daar een vuilverbrander staat die de luchtvoorschriften overschrijdt.

Volgens minister Arends voert de regering gesprekken met twee Nederlandse instituten om met een informatieverzoek (RFI) te komen voor een duurzame oplossing. De bedoeling is om de stortplaats af te dekken, zodat dit kan worden omgebouwd tot een zonnepark.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.