Foto: Staatssecretaris Van Huffelen praat met bezorgde burgers bij afvaldump Parkietenbos

ORANJESTAD – “Ik zou Parkietenbos niet zo opgaan om te gaan kijken, er ligt ook radioactief afval en asbest”, krijgt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (koninkrijksrelaties) van bezorgde burgers te horen die tegen de afvalberg strijden. Ze zijn heel blij dat er eindelijk een Nederlandse bewindspersoon naar hen luistert.

Anouk Balentina in gesprek met staatssecretaris Van Huffelen

Het bezoek is op de valreep aan haar overvolle programma toegevoegd. Daardoor krijgt ook de bekende Arubaanse dumpactivist Anouk Balentina alsnog de kans om een Nederlandse bewindspersoon te interesseren voor deze ‘jarenlange schending van mensenrechten in het Koninkrijk waar niemand iets aan doet’.

“Ik hoorde het pas een paar uur van te voren, moest nog snel oppas voor mijn kinderen regelen. Maar ik ben zo blij. Dit geeft mij zoveel energie om door te blijven gaan”, zegt Balentina. Ze was eerder nog ‘diep teleurgesteld’ toen bleek dat zij niet een van de burgers zou worden met wie Van Huffelen op haar kennismakingsronde langs de eilanden ging praten.
Een dag voor haar komst stuurde Balentina nog een open brief naar de media:

Vlak voor het bezoek van Van Huffelen staan er ineens containers die het zicht op Parkietenbos blokkeren.

Een dag voor het bezoek van Van Huffelen, maakt de Arubaanse milieuminister Ursell Arends een inspectierondje op Parkietenbos.

“Ik wil u hartelijk danken want uw komst zorgt voor activiteit zijdens onze bestuurders. Want opeens komen allerlei mensen en instanties in actie om te zorgen dat de buitenkant van Parkietenbos er piekfijn uitziet. (…) En daarom ben ik vandaag nu u hier bent en langs komt rijden blij, heel blij, want dan hebben buurtbewoners ook een dagje rust. Geen stank, geen giftige stoffen om in te ademen. Eindelijk een dagje met schone lucht.”

Of die brief de staatssecretaris over de streep trok om toch met haar te gaan praten, blijft in het midden. Wél is Van Huffelen de eerste Nederlandse bewindspersoon sinds lange tijd die Parkietenbos niet afdoet met ‘landsaangelegenheid’. Ofwel dat het een zaak is van de Arubaanse overheid waar het Koninkrijk/Nederland zich niet mee kan bemoeien.

Er is een ander geluid van haar te horen dan van voorgaande staatssecretarissen/ministers voor koninkrijksrelaties. Die stuurden vooral op een goed beheerd huishoudboekje om Aruba uit de rode cijfers te halen. Financiën blijft belangrijk, erkent Van Huffelen, maar ze laat duidelijk blijken dat er meer is waar ze zich hard voor wil maken. Vooral op gebied van mensenrechten en sociale ongelijkheid.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen op Aruba

“Zeker ga ik me daar hard voor maken en dat komt omdat ik het ongelooflijk belangrijk vind, hè? Onderwijs is belangrijk, het zorgen dat armoedeproblemen worden aangepakt. Want zonder dat kun je je land ook niet laten groeien en bloeien.” En tegen de burgers van Parkietenbos zegt ze: “Ik ga met de regering (van Aruba, red.) hiermee aan het werk. Ik denk dat het heel belangrijk is om dit probleem ook aan te gaan pakken.”

Elvis López van Ateliers’89 leidt Van Huffelen rond in het kunstcentrum. Het is behoorlijk vervallen. De staatssecretaris zegt zich ook hard te willen maken voor cultuur op de eilanden.

Van Huffelen zegt de lokale regeringen aan te spreken op de problemen, maar uiteindelijk vooral ‘in de samenwerking’ deze aan te willen pakken. En zoals afgesproken in het nieuwe coalitieakkoord, zegt ze, komen er ook grotere fondsen ter beschikking voor de Caribische landen. Wat burgers op de eilanden concreet en op korte termijn van de staatssecretaris kunnen verwachten?

“Het is nog vroeg hè. Ik ben aan het kennismaken. Maar voor een volgende keer denk ik dat ik daar zeker veel meer op zou willen inzetten. Heel concreet: vanuit Nederland komen er middelen voor het verduurzamen van de energievoorziening en het aanpakken van de armoedeproblematiek.”