Foto: Sam Jones

Het is ze weer gelukt! Moe maar voldaan zijn de verschillende Caribische Nederlanders die hebben meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse. Vanwege de extreme hitte was de eerste dag geschrapt en haalden 34.934 wandelaars de finish.

“Ik ben rustig aan het uitslapen. Niet haasten!”, zegt de Curaçaose Rensley Victoria als correspondent Sam Jones hem woensdagochtend – om vier uur ’s ochtends – belt. De eerste deelnemers voor de 50 kilometer zijn namelijk al vetrokken. Victoria doet zometeen mee met de veertig kilometer, die wat later vertrekt.

De afgelopen twee jaar ging het evenement niet door vanwege de corona-pandemie, maar dit jaar kon het dan ‘eindelijk’ wel. De uitgelaten stemming valt op straat ook op.


Een reportage van Sam Jones

Bijzonder was dat de Vierdaagse drie dagen duurde. Dinsdag (19 juli) ging het niet door vanwege de extreme hitte: 38 graden. Opvallend   was dat het weer elke dag heel verschillend was. Woensdag 29 graden, donderdag volop regen en vrijdag droog en 22 graden.

Het contrast zorgde dat het extra uitdagend werd, zeggen verschillende deelnemers. Victoria heeft daar zelf niet zo’n last van gehad. “De ene keer is heet de andere keer regent het”, zegt hij lachend. “Woensdag was het heet, maar met een extra briesje. Het weer in Nederland blijft wennen.”

Blaren leegprikken
Op de Nijmeegse Vierdaagse zijn er verschillende EHBO-posten waar de blaren van deelnemers worden leeggeprikt. Maar van blaren heeft Victoria nooit last gehad, ook niet deze keer. “We doen aan sportpreventie: massage, veel oefeningen en een goede verzorging.”

Thuis op Curaçao is hij de hitte wel gewend. “Mensen in de tropen gaan niet zomaar lopen. Het moet urgent zijn.”

De Curaçaose vlag wappert in Nijmegen
Verschillende Caribische lopers zie je voorbij komen met de vlag van hun eiland. Victoria zelf loopt met de vlag van Curaçao. Je ziet ook verschillende mensen met de vlag op hun pet of t-shirt. Tijdens de vlaggenparade, een paar dagen voor de Vierdaagse, showt Susanne Wernet haar sierlijke grote witte jurk waarop ‘Curaçao’ staat en een kleurige plattegrond van het eiland. Victoria staat er trots naast.

‘Kon ta bai!’, roepen mensen langs de weg die de Curaçaose vlag herkennen. Victoria ontvangt veel steunbetuigingen. “Het waren vooral veel stagiaires of mensen die ooit met vakantie op Curaçao zijn geweest die mij enthousiast begroeten. Ik roep dan grappend terug: wanneer kom je weer langs op het eiland?”

Curaçao promoten en geld ophalen
Curaçao promoten op de Vierdaagse is weer gelukt, wat Victoria betreft. Hij zamelde dit jaar opnieuw geld in voor een goed doel.

Dit keer: om de kosten te helpen betalen voor een dolfijntherapie bij het Dolphin Therapy & Research Centre voor een eilandgenoot. Hoeveel er inmiddels binnen is, kan hij nog niet zeggen. Het geld wordt op een rekening op Curaçao gestort.

Dertig jaar meedoen
Opvallend is dat Victoria – die altijd strak geschoren naar de Vierdaagse komt – nu een grijze ringbaard draagt. “Ouderdom”, zegt de 55-jarige. “Ik heb de natuur zijn gang laten gaan en heb het laten staan.” Stoppen met de Vierdaagse? Geen denken aan: Victoria wil in totaal dertig jaar meedoen om het eiland te promoten en goede doelen te steunen.

Ook dit jaar is hij tevreden, zegt hij. “Volgend jaar doe ik weer mee! Dat is zeker de bedoeling. Maar nu ga ik eerst uitrusten.”