Foto: Kim Hendriksen

Er wordt extreme hitte verwacht dit jaar, dus het wordt wel pittig. Maar de Curaçaose Rensley Victoria is er helemaal klaar voor: hij doet dit jaar voor de veertiende keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Aan stoppen wil hij nog niet denken, want hij wil nog veel ‘terugdoen’ voor zijn geliefde Curaçao.

Als je van ver weg in de mensenmassa een Curaçaose vlag ziet wapperen, dan is de kans groot dat het Rensley Victoria is.  Hij is inmiddels een bekende verschijning tijdens de Vierdaagse. Meer dan 45.000 mensen doen jaarlijks mee.


Verslag: Kim Hendriksen

Door elk jaar aanwezig te zijn, probeert hij Curaçao te promoten in Nederland. Dát alleen is voor deze fanatieke sporter niet genoeg: hij wil meer voor zijn eiland betekenen door geld in te zamelen voor een goed doel.

Dit keer loopt hij om de kosten te betalen van een dolfijntherapie voor een eilandgenoot. In het verleden zamelde hij al geld in voor bijvoorbeeld ouderentehuis Nos Welita en de stichting Miss IQ die schoolmeubilair inzamelt voor de eilanden.

Extreme hitte in Nederland

Vanwege de hoge temperaturen wordt de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse geschrapt. Nederland gaat een week in met extreme hitte en mogelijk worden er hitterecords gebroken, is de verwachting. Dinsdag wordt het naar verwachting zo’n 38 graden.

Het evenement begint dus op woensdag en duurt drie dagen. “Het is niet alleen voor de wandelaars gevaarlijk om bij zulke hoge temperaturen te gaan wandelen, ook voor de vrijwilligers en medische teams is het niet verantwoord”, aldus de meteoroloog tijdens de persconferentie op zondag.

In 2006 werd de snikhete Vierdaagse afgebroken nadat twee mensen waren overleden. Het evenement werd na de eerste dag al afgebroken. In 2016 besloot de organisatie door het warme weer de starttijd te vervroegen en de eindtijd te verlengen.