Foto: Nathaly Evertsz

Een bar-restaurant op Bonaire vreest ermee te moeten stoppen na meerdere meldingen van geluidsoverlast. Wat een burenruzie lijkt, dreigt een strijd te worden tussen Bonairianen en nieuwkomers op het eiland.

Als je je ogen sluit, hoor je in dit gebied van Bonaire eigenlijk alleen de wind door de bomen waaien. In de verte een auto. Wat soms wel lawaai maakt, zijn eigenlijk alleen de prikichi-parkieten. Maar nu de corona-pandemie voorbij lijkt, komen er op zondag steeds vaker politie-auto’s langs vanwege geluidsoverlast.

De buurman wil er van alles over vertellen. “Maar”, zegt hij, “voor mijn veiligheid wil ik absoluut niet mijn naam zeggen.” Hij en zijn partner wonen al vijf jaar op Bonaire. Twee jaar geleden dachten ze een droomplek te hebben gekocht. “Op zondag staan nu alle ramen te trillen van de bas!”

De vrolijke muziek waait mee met de wind: in verschillende sterktes hoor je ook de gitaar of zang, tot laat. “Mijn vrouw heeft een belangrijke functie in het ziekenhuis en laatst kon ze twee nachten niet slapen”, zegt hij. “Ze is hier komen werken in het ziekenhuis om jullie te helpen! Nu krijgt ze hartkloppingen en wordt ze ziek door de geluidsoverlast.”

Politie komt nu af en aan
Niet alleen de buren hebben stress, ook de ondernemer. “Toen we de bar hebben overgenomen organiseerden we bijna iedere zondag een fiesta krioyo, een cultureel feest. Nu is het wat minder, maar bij elke activiteit hebben we de politie over de vloer omdat de Nederlandse buurman maar blijft klagen over geluidsoverlast”, vertelt Withney Rudolf. Sinds maart is hij de nieuwe uitbater.

Het geluid zachter zetten? Daar wil hij niet aan denken. “Muziek zit in ons bloed. Het is onze cultuur om luide muziek te spelen. Als ik naar Nederland ga, pas ik me toch ook aan? Je hoort daar constant: je moet je integreren! Andersom geldt het ook: als je hier komt wonen, moet je je aanpassen.”

Felle reacties op sociale media
Veel eilanders en nieuwkomers staan lijnrecht tegenover elkaar in deze kwestie, blijkt uit de verhitte discussies op sociale media. “Ik schrok me kapot toen ik op Facebook de berichten las”, zegt de buurman.

“Héél veel boze berichten. ‘Oprotten!’, wordt er gezegd. Dan denk ik: wat zal het zijn als alle Nederlanders van het eiland afgingen? Dan zou de wereld voor de Bonairiaan er heel anders uitzien.”

Voor Rudolf is dit een strijd om zelf financieel te overleven. “Zonder vergunning moet ik sluiten en heeft de Nederlandse buurman zijn rust.”

Maar wat de uitbater betreft is het ook een strijd om de Bonairiaanse tradities te behouden. “Ik weet niet hoever dit zal gaan, maar ik vecht tot het einde. Ik wil mijn recht halen. Dit is ons eiland, het kan zo niet langer met de arrogantie van Europese Nederlanders die hier de baas komen spelen.”

Arrogantie? De buurman ziet het heel anders. Hij zegt juist veel respect te hebben voor de cultuur. “In de periode van Dia di Rincon waren er vijf dagen dat er herrie was. Een avond Antilliaanse muziek dat kan nog, maar niet vier, vijf avonden achter elkaar? Ik heb er begrip voor dat dit cultuur is, maar ze moeten ook begrip hebben voor ons.”

‘De politie doet er niks aan’
Over begrip gesproken: de buurman vindt dat de autoriteiten juist weinig begrip tonen voor de geluidsoverlast die hij en zijn partner ervaren. “We hebben vaak de politie gebeld maar ze doen er niks aan. Laatst stonden er weer twee politieagenten voor de deur en zegt een van hen: ‘ja, dat is onze cultuur. Daar moet u maar aan wennen.’ Dat vond ik heel raar, want een politieagent hoort neutraal te blijven.”

Heeft de ondernemer wel een vergunning? Volgens uitbater Rudolf heeft hij er een aangevraagd onder de naam Coconut Bar. Tot zijn verbazing zou de bijzondere gemeente die hebben geweigerd, zegt hij. “Waarom? Ze zeiden: omdat er sinds 2010 een andere wetgeving zou gelden. Maar de voormalige uitbater kreeg in 2015 wél een vergunning. Dat is toch raar?”

Reactie gemeente
Bij de afdeling Juridische en Algemene Zaken van de bijzondere gemeente Bonaire is er geen aanvraag op naam van Coconut Bar bekend over het houden van openbare evenementen. “We sluiten niet uit dat er meerdere aanvragen, anders dan Algemene Politie Keur APK [regels voor openbare activiteiten, red.], ten behoeve van andere activiteiten zijn ingediend.”

De buurman ziet in de tussentijd geen oplossing en is daarom met zijn klacht gestapt naar gezaghebber Edison Rijna, de hoogste bestuurder van Bonaire.

“Plotseling kwamen ze het aantal decibellen meten tijdens een feest”, vertelt uitbater Rudolf.“Het geluidsniveau moet ‘s avonds tussen 40 en 50 decibel zijn. Ze hebben tussen 60 en 70 decibel tijdens zijn feest gemeten. Dus een klein beetje meer.”

Volgens de buurman is het geluid veel harder. “We stonden met een gedownload appje te meten. Het gaat over de 90 tot 101 decibel. Als ze de muziek onder de 50 decibel houden en de bas lager dan zou het beter zijn. Wij als Nederlanders vinden het schandalig dat dit mag.”

Of geluidsmetingen met de smartphone betrouwbaar zijn, valt overigens te betwisten.

Wat nu?
”Ik vind het heel erg, Bonaire is mijn lievelingseiland”, zegt de buurman. “We hebben huis en haard in Nederland verlaten om hiernaatoe te komen. Dit doet gewoon zeer. We zitten te denken om over bepaalde tijd terug te gaan.”

De oplossing is best simpel, vindt de buurman. “Zorg voor een terrein en zorg dat iedere uitbater om de zoveel tijd daar een feest kan organiseren. In the middle of nowhere of ergens waar niemand last van heeft.”

De gemeente belt..
Volgens uitbater Rudolf hebben medewerkers van de bijzondere gemeente Bonaire net voor publicatie van dit artikel contact met hem opgenomen om over een eventuele oplossing te praten.

Hij zegt ook open te staan voor een oplossing of een andere locatie. “Ik wil weten wat voor mogelijkheden er zijn. Als het niet anders kan, dan moet de overheid mij maar een ander terrein aanbieden.”

Wat opvalt is dat de uitbater en de buurman nooit met elkaar in gesprek zijn gegaan.

Reactie politie
Caribisch Netwerk heeft contact opgenomen met Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), maar tot publicatie van dit artikel hebben is er geen reactie gekomen.