Foto: Pixabay

KRALENDIJK – Hoe kan een officier van justitie vergeten het aan de rechter te vragen om verdachten vast te houden? In de Bonairiaanse media is fel gereageerd op nieuwe fouten van het Openbaar Ministerie.

Op Bonaire is er al langere tijd kritiek op het Openbaar Ministerie. Onlangs hield het OM een zelfevaluatie, samen met bijvoorbeeld strafrechtadvocaten, naar het afgelopen jaar. Strafadvocaten gaven aan dat het wat beter ging, maar dat er nog veel te verbeteren valt.

Twee maanden na deze evaluatie, blijkt het OM opnieuw grote fouten te maken in een vuurwapen- en drugszaak. Drie verdachten die preventief vastzitten, worden (voorlopig) vrijgelaten, omdat justitie zich niet aan de spelregels houdt.

Vergeten door de feestdagen
Om te zorgen dat een proces eerlijk verloopt, moet ook het Openbaar Ministerie moet zich aan de wet houden. Opnieuw blijkt dat er niet op tijd om een verlenging van de voorlopige hechtenis is gevraagd bij de rechter-commissaris.

“Het OM heeft er geen rekening mee gehouden dat de termijn van deze drie personen tijdens de feestdagen zou verlopen”, aldus woordvoerder Roderick Gouverneur. Het OM blijkt dus haar eigen agenda niet op orde te hebben.

Ernstige beschuldigingen
De verdachten zaten vast in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire in afwachting van hun strafzaak. Ze worden verdacht van vuurwapenbezit en overtreding van de Opiumwet.

Het zijn twee verschillende strafzaken. De drugszaak gaat om een uitgebreid onderzoek dat maandenlang duurt en waarbij het Recherche Samenwerkingsteam (RST) betrokken is.

Omdat het om ernstige beschuldigingen gaat, is het voor justitie belangrijk dat ze voorlopig niet vrij kunnen rondlopen. De verdachten kunnen het onderzoek niet in gevaar brengen door contact te leggen met andere mensen of andere bewijzen te beïnvloeden. Bovendien kunnen ze gemakkelijk verhoord worden als het nodig is.

‘Openbaar Ministerie snapt wetsartikel niet’
Strafadvocaat Marga van Lieshout, die een van de verdachten bijstaat, wijst erop dat het OM ook de tijd heeft gehad om haar eigen fout te herstellen. “Maar dat is niet gebeurd. Bij het OM snappen ze het wetsartikel niet of ze interpreteren het anders.”

Het OM heeft namelijk 24 uur de tijd om herstel bij de rechtbank aan te vragen. De rechter-commissaris kon niet anders dan alle drie verdachten in vrijheid te stellen. Voor justitie is dit een grote tegenslag, omdat het strafrechtelijk onderzoek dus in gevaar kan komen.

Onderzoek gaat verder
Het Openbaar Ministerie denkt de zaak wel te kunnen afronden. “Het onderzoek gaat verder”, zegt OM-woordvoerder. “Wanneer de zaak voor de rechter komt en het bewijs tegen de verdachten wettig en overtuigend is, dan zal het OM een gevangenisstraf eisen.”

De tijd die een verdachte voorlopig heeft vastgezeten, voordat de strafzaak bij de rechter is behandeld, wordt afgetrokken van de mogelijke veroordeling. “Mocht het hoger uitvallen, dan zal dit in hun geval betekenen dat zij terug moeten naar de gevangenis om hun straf uit te zitten.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.