WILLEMSTAD/DEN HAAG – De vakbonden op Curaçao reageren in eerste instantie verheugd op de bekendmaking dat er niet meer in hun salaris gekort hoeft te worden. Het is maar de vraag óf en wanneer ambtenaren, docenten en vuilnismedewerkers hun volledige loon gaan krijgen.  

Al twee jaar leveren ambtenaren en medewerkers van overheidsinstellingen verplicht 12,5 procent van hun arbeidsvoorwaarden in. Nederland heeft zo’n ‘solidariteitsheffing’ als voorwaarde gesteld voor de honderden miljoenen aan coronaleningen, maar biedt nu ‘ruimte’ om de korting terug te draaien. Ook op de eilanden zijn de levenskosten zijn de afgelopen maanden flink omhooggegaan, ziet de staatssecretaris.

Op straat en sociale media wordt voorzichtig positief gereageerd. “Eerst zien, dan geloven”, is gelijk wat veel mensen eraan toevoegen. Ook premier Gilmar Pisas wil eerst de officiële behandeling van de Rijksministerraad van komende woensdag afwachten voor de details. Hij zal ook snel met een antwoord moeten komen waar hij het geld vandaan gaat halen om de volledige salarissen te betalen.

‘Leerkrachten willen stoppen of weg van Curaçao’
Onderwijsbond Doen reageert in eerste instantie verheugd op de toezegging om de ‘solidariteitsheffing’ te gaan afschaffen. Tegelijkertijd eist de vakbond dat docenten op Curaçao ‘per direct’ hun volledige salaris uitbetaald krijgen. Of dat gaat gebeuren is maar de vraag.

Het kabinet op Curaçao moet met een plan komen hoe ze dat gaan financieren, zonder nieuwe leningen. Nederland is niet bereid om dat gat te vullen. Het Arubaanse kabinet gaat stapsgewijs de 12,5 procent-korting terugdraaien: vanaf juli 5 procent en in 2023 de rest.

Docenten nog langer laten wachten is geen optie, benadrukt vakbondsvoorzitter Felipa. “De maatregel heeft het onderwijs kapot gemaakt. Sinds de pandemie is de werkdruk alleen maar gestegen.”

“We moeten twee á driemaal zoveel doen als voor de pandemie. Veel leerkrachten hebben geen motivatie meer om te investeren in hun werk. Ze willen stoppen en overstappen naar beter betaalde banen of hun beroep in een ander land voorzetten waar wél beter betaald wordt.”


Verslag door Kim Hendriksen

De onderwijsbond bestaat sinds de komst van de ‘solidariteitsheffing’. “Voor ons gevoel krijgen wij met deze salariskorting stank voor dank”, aldus voorzitter Marbella Felipa. “Sinds ons ontstaan hebben we op alle fronten en alle gebieden hiertegen gevochten.”

‘Docenten gebruiken hun eigen vakantie voor hun klaslokaal’
Felipa wil dat er geïnvesteerd wordt in het onderwijs. “Dat wat vakantiegeld wordt genoemd, gebruiken leerkrachten in het onderwijs al jaren om klassen te versieren en materialen te kopen omdat hier al jaren geen geld voor is. Vooral de leerkrachten die in het funderend onderwijs werken, gebruiken hun vakantiegeld voor schooldoeleinden, zoals het aanschaffen van schoolartikelen zodat ze op een fatsoenlijke manier les kunnen geven.

“Daarnaast nekt zo’n korting de motivatie van de collega’s”, ziet Felipa. “In een land waar geen onderwijsbeleid is, ben je afhankelijk van de mensen die ‘the extra mile’ willen gaan, maar die motivatie is nu weg.”

‘Wanneer verdwijnt de solidariteitsheffing precies?’
Door de bekendmaking van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) wil de onderwijsbond van het Curaçaose kabinet horen wat hoe de 12,5 procent-korting op hun arbeidsvoorwaarden precies wordt teruggedraaid. Wat de onderwijsbond betreft, gaat de inkorting zo snel mogelijk van tafel.

Ook overheidsvakbond Abvo (Algemene Bond van Overheids- en Overige Personeel) is ‘heel blij’ met de bekendingmaking vanuit Den Haag. “De koopkracht van onze ambtenaren is de afgelopen jaren drastisch achteruitgegaan”, vertelt George Hernandez, bestuurslid bij de Abvo.

“Het indexcijfer was eind vorig jaar astronomisch hoog waardoor de koopkracht van de ambtenaren in 2021 met 3,4 procent achteruit is gegaan. Daar komt het verlies bij dat de salarissen sinds 2013 niet geïndexeerd zijn.”

Protesten op Curaçao konden bezuinigingen niet voorkomen
In juni 2020 gingen honderden betogers de straat op tegen de aangekondigde bezuinigingen. Verschillende wegen werden toen geblokkeerd met brandende autobanden. Bij regeringscentrum Fort Amsterdam liepen de spanningen hoog op. De betogers eisten het aftreden van het kabinet-Rhuggenaath.

De Tweede Kamer reageerde in eerste instantie bezorgd, maar de maatregelen zoals de ‘solidariteitsheffing’ werden doorgezet.

“De inhouding van de 12,5 procent salariskorting, maakt dat ambtenaren er 25 procent op achteruit zijn gegaan. Wij zijn dan dus ook heel blij dat de staatssecretaris met het voorstel is gekomen”, aldus Hernandez. De vakbond wacht af wat het kabinet nu gaat doen. “Maar voor ons is het heel goed nieuws.”

Den Haag wil dat topinkomens gaan inleveren
Een langgekoesterde wens vanuit politiek Den Haag, is dat de topinkomens bij overheidsbedrijven en -stichtingen op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten gaan inleveren. Het Nederlandse kabinet heeft het over een salariskorting van 25 procent. Daarnaast mogen ze niet meer verdienen dan 130 procent van wat de premier krijgt.

Volgens Abvo hebben de topinkomens een overgangsperiode nodig om de nodige aanpassingen te kunnen doen. “Het kan niet zo zijn dat topinkomens nu plotseling met een salariskorting te maken krijgen”, reageert Hernandez. “Het leven wat ze leiden is gebaseerd op het inkomen wat ze nu verdienen, dus we stellen voor om een overgangsperiode in te stellen van vijf jaar zodat ze hun leven op het nieuwe salaris kunnen aanpassen.”

“In Nederland is het zo dat topinkomens een aanlooptijd hebben gekregen van vijf tot zeven jaar voordat de salariskorting wordt toegepast, wij stellen voor dat wij dat hier op Curaçao ook hanteren.”

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.