DEN HAAG/CARIBEN – Ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten mogen van Nederland weer honderd procent van hun salaris verdienen, maakt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) bekend. De tijdelijke korting van 12,5 procent gold als voorwaarde voor de corona-leningen.
Veel mensen verloren hun baan door de corona-pandemie, terwijl de eilanden nauwelijks geld hadden om mensen in hun levensonderhoud te voorzien. Via Nederland kwamen er honderden miljoenen aan renteloze leningen, met verschillende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat iedereen die loon krijgt via de belastingbetaler, ‘uit solidariteit’ (verplicht) op hun salaris moeten inleveren.
Topinkomens moeten wel 25 procent omlaag
De salarissen mogen in de komende maanden weer voor honderd procent uitgekeerd worden, op een belangrijke voorwaarde wat Nederland betreft: wie op de eilanden een topsalaris verdient via de overheid, moet definitief gaan inleveren.
Het is een lang gekoesterde wens van politiek Den Haag. Politici en grootverdieners bij de verschillende overheidsbedrijven gaan 25 procent minder verdienen.
Sodariteitsheffing verdwijnt niet in één keer
Een belangrijke reden om nu ruimte te bieden voor het terugdraaien van de korting is volgens Van Huffelen dat ‘de de kosten voor het gewone leven nu steeds hoger worden’. Ook blijkt het voor de eilanden moeilijker te zijn geworden om ‘goed personeel’ binnen te halen door de salariskorting.
De ‘gewone’ ambtenaar zal niet in één klap het normale salaris gaan ontvangen. De eilanden moeten met een plan komen hoe ze dit zelf gaan financieren. Zonder geldsteun vanuit Den Haag dus.
Aruba verwacht dat haar ambtenaren per 1 juli alvast vijf procent weer erbij krijgen en pas in 2023 de rest van hun loon.
Curaçaose premier: ‘Klinkt mooi, maar eerst zwart op wit’
Op Curaçao wordt voorzichtig gereageerd op de bekendmaking vanuit Den Haag. In een eerste reactie zegt premier Gilmar Pisas dat het idee ‘mooi klinkt’, maar dat hij de details wil zien. “Ik wil de ‘oké’ van de Rijksministerraad eerst zwart op wit zien, dan zal ik reageren.’’
De eilanden hebben Nederland vaker gevraagd om te stoppen met de korting. De afschaffing van de ‘solidariteitsheffing’ wordt woensdag 25 mei officieel besproken tijdens de Rijksministerraad in Den Haag.
Arubaanse premier: ‘Het is ons gelukt, alle vertrouwen in’
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes reageert wel met enthousiasme op de bekendmaking uit Den Haag. “Het is ons gelukt”, zegt de premier. “Ik verwacht niet dat het in de Rijksministerraad anders zal verlopen. Ik heb er alle vertrouwen in.”
“Maar er zijn dus wel drie voorwaarden, waaronder: dat parlementsleden moeten inleveren. Daar kan ik geen beslissing over nemen, want daar gaat het parlement zelf over. Ik wil ook weten wanneer het parlement het wetsvoorstel van de Wever-Croes-norm gaat behandelen.”
Het wetsvoorstel regelt dat geen enkele directeur bij een overheidsbedrijf of -stichting, politicus of topambtenaar veel meer dan de minister-president kan verdienen (maximaal 130 procent). In Nederland geldt sinds 2013 de Balkenende-norm.
Dit jaar wel vakantiegeld voor ambtenaren
Op Curaçao is ook minister van Financiën Javier Silvania terughoudend. Hij wil nog niet inhoudelijk reageren, maar benadrukt dat zijn kabinet voor maatregelen heeft genomen om de Curaçaose ambtenaren alvast tegemoet te komen. Dit jaar krijgen ambtenaren wél 3 procent vakantiegeld; vóór de pandemie was dat 6 procent en vorig jaar nul. ‘‘Dat is ook goedgekeurd in de Curaçaose ministerraad.’’
De Financiën-minister zal net als zijn collega’s op Aruba en Sint-Maarten met een plan moeten komen, waar hij het geld vandaan haalt om de salarissen te financieren.
‘Salariskorting zorgde voor veel frustratie op Curaçao’
Het Curaçaose parlement is al lang klaar met de 12,5 procent-korting. Statenlid Giselle McWilliam (MAN), oud-minister van Economische Ontwikkeling, zegt ‘heel blij’ te zijn met de toezegging vanuit Den Haag. Maar ze benadrukt dat het ‘wel erg laat’ komt. “Ambtenaren hebben gedurende de pandemie keihard gewerkt voor het land. En als dank kregen ze minder salaris.”
“Het zorgde voor veel frustratie op Curaçao”, aldus McWilliam. “Daarnaast worden bijvoorbeeld mensen in de verpleging in Nederland, en ook Bonaire, wél extra beloond. Dat is heel scheef. Dus ik ben blij dat dit wordt rechtgetrokken.’’
‘Solidariteit? Grote verschillen in het Koninkrijk’
De salariskorting werd halverwege 2020 ingesteld naar aanleiding van de corona-pandemie als teken van ‘solidariteit’ voor de mensen die hun baan kwijt zijn. ‘‘Dat argument over solidariteit is echt al een tijd achterhaald. Zeker omdat er al enige tijd grote verschillen in het Koninkrijk zijn.”
Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk. |