Foto: Joëlle Jochems

WILLEMSTAD – De Curaçaose regering maakte onlangs bekend dat ze harder willen optreden tegen mensen die illegaal bouwen of terreinen in beslag nemen zonder geldige vergunning. Ook de illegale vuilstort wordt aangepakt, onder andere bij Sint Joris (Dam Pretu).

Op deze plek is illegale afvaldump al langer een probleem. Binnen het ministerie wordt een team samengesteld dat zich met deze illegale praktijken gaat bezighouden. Samen met de politie wordt er voortaan hard opgetreden tegen overtreders, zo meldt minister Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling).

Joëlle Jochems bezocht de afgelopen periode het gebied en sprak met meerdere bewoners van Groot West Sint Joris over de problemen rond illegale vuilverbranding:

Dat de overheid harder wil gaan optreden klinkt volgens betrokkenen mooi, maar bewoners van Banda’riba (het oostelijk deel van Curaçao) hebben hun twijfels. Mensen die worden geconfronteerd met de gevolgen van illegale vuilverbranding hebben het over overlast door ‘stank, rook en vliegen’. Dit is een gevolg van het illegaal verbranden van oud afval. En die problemen bestaan al langer.

Toeristisch gebied
Het is ook niet de eerste keer dat Dam Pretu negatief in het nieuws komt. In de afgelopen jaren zijn meerdere illegale vuilstortplaatsen in dat gebied ontstaan. In 2018 stelde parlementariër Giselle McWilliam daarover nog vragen aan de overheid. Dam Pretu is één van de plekken die wordt gepromoot bij toeristen en daarom zou er volgens bewoners, en politici, beter gecontroleerd moeten worden.

Bewoners Koraal Tabak protesteren in 2015 | Archieffoto: Dick Drayer

Ook het probleem van illegale vuilverbranding is niet nieuw. In 2015 publiceerde Caribisch Netwerk nog een artikel over bewoners van Koraal Tabak die de illegale vuilstort en verbranding in de wijk zat waren en een manifestatie organiseerden voor de ingang naar Jorisbaai. De buurt had door de vuilverbranding veel last te hebben van giftige rook.

Optreden
Helaas is ook de aankondiging vanuit de overheid dat er harder gaat worden ingegrepen niet nieuw. Gedupeerden hopen dat minister Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling) zijn woorden waar maakt en daadwerkelijk gaat optreden tegen het probleem. Maar er zijn twijfels of dat ook gaat gebeuren.

Volgens bewoners van West Groot Joris is de illegale vuilverbranding duidelijk zichtbaar en kan de overheid, als het wil, al makkelijk ingrijpen. Een mogelijke oplossing van het probleem komt echter vanuit onverwachte hoek: minister van Financiën Javier Silvania.

Gratis vuilstort
Vuilverwerkingsbedrijf Selikor heeft een lening gevraagd en Silvania is bereid die te geven, zo werd begin april bekend. Maar Silvania stelt een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de bevolking één keer per week gratis vuil mag storten op de officiële vuilstortplaats Malpais.

Zo lang mensen moeten betalen om vuil te storten, blijven illegale stortplekken interessant. Als vuilstort ook gratis kan plaatsvinden gaan mensen dát wellicht doen, zo is de gedachte hierachter. Er is dan geen reden voor illegale stort meer. Selikor is het eens met de voorwaarden die Financiën stelt, zo meldde Silvania onlangs.

‘Overheid moet actie ondernemen’
De bewoners van Groot West Sint Joris, maar ook andere mensen die last hebben van illegale vuilverbranding, zeggen alleen maar te kunnen hopen dat het nieuwe plan gunstige gevolgen heeft. ‘’Misschien tegen beter weten in, maar we wachten op een verandering en willen dat de overheid actie onderneemt”, aldus één van de bewoners bij Dam Pretu.