KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen. Ik vond het aangrijpend’’, zegt de Bonairiaanse gedeputeerde Nina Den Heyer.
Ze is als ervaringsdeskundige bij de voorstelling en zegt theater één van de beste manieren te vinden om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken.
“Onderzoek laat zien dat voor de Caribische mensen theater, muziek en dans de manieren zijn om dingen tot uitdrukking te brengen en ook dingen beter te kunnen ontvangen. Dus ik ben er erg voorstander van.”
Tekst gaat verder onder de video:
Door Marit Severijnse
Curaçaoënaar Archell Thompson speelt de hoofdrol en heeft zelf in een situatie gezeten waarbij hij te maken had met huiselijk geweld. Met dit toneelstuk wilde hij vertellen wat voor impact dat kan hebben op een kind. De 17-jarige Jalisah Moniz speelt zijn dochter:
“Bij Archell zie je echt de pijn die hij voelt en dit merk je dan ook bij de mensen in de zaal. Dan voel je dat zij dit ook hebben meegemaakt, dus goed dat andere mensen zo weten dat ze niet alleen zijn en hulp kunnen krijgen”, zegt Moniz.
‘Herkenbaar, dat kinderen klappen moeten krijgen’ – gedeputeerde Nina Den Heyer
Den Heyer vond het toneelstuk herkenbaar. “Bijvoorbeeld dat wordt gedacht dat je nergens komt met de Nederlandse manier van opvoeden. Dat kinderen klappen moeten krijgen om in het gareel te komen. Dat is heel herkenbaar, want velen van ons denken zo. Maar het wordt meer en meer duidelijk dat lichamelijke en ook emotionele mishandeling nog lang effect heeft op kinderen.’’
Zelf is Den Heyer extra bewust van haar woordkeuze als ze met haar kinderen gesprekken voert. “Door de dingen die ik heb meegemaakt, zorg ik ervoor dat ik hen niet schaad met woorden.”
‘Ik durfde niet altijd mijn mening te geven, want dat werd snel gezien als onbeschoft’-ervaringsdeskundige Solange Martilia
Solange Martilia is ook als ervaringsdeskundige bij het toneelstuk. Het huiselijk geweld wat zij als kind meemaakte, heeft grote impact op haar gehad, zegt ze.
“Ik durfde niet altijd mijn mening over iets te geven, want dat werd al snel gezien als onbeschoftheid en dan werd ik flink geremd. Ik heb veel spanning gehad als kind waardoor ik mezelf nooit helemaal durfde te uiten en daardoor heb ik nu last van dyslexie.“
Martilia heeft wel eens met haar moeder over de situatie van vroeger gepraat. “Ik wilde wel dat ze weet wat voor impact het op mij heeft gehad, maar ik deed dit voorzichtig. Omdat ze ook niet altijd wist hoe zij een betere moeder kon zijn.“
Momenteel werkt Martilia als coördinator Begeleid Wonen bij Zorg en Jeugd Caribisch Nederland. “Door de impact die het heeft gehad op mij, wil ik voor betekenis zijn voor jongeren en ze de veiligheid bieden die ze op dat moment nodig hebben.”
‘Ik verwacht dat beetje bij beetje steeds meer mensen erover durven te praten’-Martilia
Ze vindt het goed dat er steeds meer aandacht is voor het probleem. “Ik verwacht dat men er met de tijd, beetje bij beetje, steeds meer over zal durven praten. Meer mensen zullen loskomen en herkenning vinden. Ik zeg niet dat dat in één keer gaat, maar alles met de tijd.”
De campagne van advies- en meldpunt Guiami in samenwerking met andere hulporganisaties op het eiland heeft als thema ‘schaamte’ en duurt een jaar.